02 maj 2007


Urkunder fastnar i receptionen


Hotellkedjan Scandic som skryter med sitt sunda förnuft har hamnat i rävsaxen. På ena kanten jublar ateister och humanister och på andra sidan mullrar kyrkor. Kritiken mot porren i Hotellkedjornas televisionsapparater har varit på tapeten förr. Nu kom bibelkonfiskation som ett snyggt upplägg. Bara för pigga biskopar och kyrkor att smasha in. Bloggaren Brygubben har beskrivit reaktionen i Härnösand. Den som bråkar med Bibeln riskerar att kristna urkunder (som Härnösands stift) stannar i receptionen. Och bokar av!


Bojkottvapnet är förstås tveeggat. Slutar man boka hotellrum för att de flyttat på Biblarna kanske gudstjänsterna bojkottas för att man någon gång nämner orden synd och skuld. Glömde att det nog är det som redan sker. Tänkte inte på det...


Scandic värjer sig. Fler religiösa urkunder ska finnas i receptionen. En läsare ska inte behöva avslöja sig som religiöst intresserad. Nåväl, den som på sitt hotellrum vill läsa Bibeln ska inte behöva anmäla sig. Om porrintresserade måste göra det är deras angelägenhet och jag tvivlar på att det är något man offentligt vill protestera mot.


Koranen, som Scandic numera hastigt erbjudit, bör visst finnas. Men så även religiösa urkunder som Mormons bok och Bhagavadgita. Varför inte Rigveda och Torah? Och tänk om religionshistoriska föreningen tar in på hotellet och så kan man inte plocka fram den poetiska Eddan och Snorres Edda! Kulturskymning! Mångfaldsavvikelse!


Nej, sunt förnuft och bondförstånd talar för att låta Gideoniterna fortsätta donera sina Biblar. Och bara för att Bibeln finns på rummet behöver man inte läsa den. Men man kan, om man vill.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , Porr...

3 kommentarer:

  1. "Varför inte ... Torah?" Nu är du väl ändå ute och cyklar en smula... Bibeln, Koranen och Tanach var ju just de tre böcker man SKULLE erbjuda i receptionerna. Och Tanach innehåller – som du borde veta om du inte alldeles glömt dina studier – inte bara Lagen, utan också Profeterna och Skrifterna.

    Sedan är det en annan sak att ingen lär låna boken. Hur många judar utanför Israel vågar idag tala om för en helt okänd receptionist att de är judar? Risken att bli nedslagen en mörk kväll är väl inte överhängande, men dock större än de flesta vill ta. Och risken att få bilen vandaliserad, eller bara sämre service, är betydligt större. När såg du själv senast en svensk jude som vågade gå på stan i kippa? Jag har ALDRIG sett det.

    Antisemitismen lever, tyvärr. Och det gör islamofobin och kristofobin också.

    Nej, vi har religionsfrihet i det här landet. INGEN skall behöva anmäla sitt intresse för en viss religion för att få del av dess heliga skrift! Om religionen själv bekostar böckerna skall de givetvis ligga på rummen, i annat fall får man ha en diskret bokhylla någonstans där ingen kan se vad man tar.

    SvaraRadera
  2. Visst cyklar jag en smula. Gycklar också. Så visst var det roande och oroande på samma gång att man tydligen ville tillhandahålla Torah (som ju kan fungera som samlingsnamn för hela den judiska skrivna uppenbarelsen). Men precis som kommentatorn påpekar ska INGEN behövs annonsera sitt intresse för en viss traditions skrifter. Åtminstone inte i någon reception!

    SvaraRadera
  3. Det hela är ju egentligen väldigt intressant...

    För det handlar om vad man är rädd för...
    http://kyrksystersfritidshus.blogspot.com/2007/05/varfr-fr-inte-scandic-vara-affrsmssiga.html

    SvaraRadera