01 februari 2008

Trossamtal i Davos

Tro i den moderna världen med sin snabba utveckling och förändring måste diskuteras. Den etiska regel som förenar de flesta religiösa trossystem är den så kallade Gyllene regeln. Att inte göra mot andra det man inte vill ska hända en själv. Eller positivt att behandla andra så som man själv önskar bli behandlad och bemött.

Skulle man försöka ta bort frågorna om tro utestänger man en stor majoritet av världens befolkning från ekvationen, sa Rick Warren vid ett nyligen genomfört offentligt samtal om tro och den moderna världen. Det hölls i under World Economic Forum i Davos den 24 januari. På engelska löd rubriken Faith and Modernization. Tron är en viktig faktor för att finna och respektera människors värde och värdighet, förstod man av samtalet. Och det betyder mycket att omsätta tron i handlingar av ömsesidighet. Men när allt är sagt och gjort är mycket mer sagt än gjort, hävdade David A Harris.

Panelsamtalet från World Economic Forum - faith and modernization sändes idag på TV24. Den som vill se samtalet kan faktiskt hitta det på YouTube. Under Tony Blairs ledning avhandlades religionernas roll sedda mot bakgrund av dagens politiska, ekonomiska och sociala utveckling.

En kortare skriftlig sammanfattning på engelska hittar man på World Economic Forums hemsida. I samtalet deltog David A Harris, direktor för American Jewish Foundation, Abdullah Ahmad Badawi, religiös ledare från Iran, Rick Warren, författare, Kardinal Theodore McCarric, Washington och det hela leddes av Tony Blair.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar