02 februari 2008

Vill du ha en fotbollsplan?

Presenter ger vi varandra. Men som med julklapparna blir det allt svårare med åren. I välfärd och överflöd behöver vi inte fler saker och ting, det är en sak som är glasklar. Men ändå…

Visst kan man få ett träd i en skog där man ändå aldrig kommer att vandra. Man kan rädda en bit av regnskogen, en fotbollsplan. Hur man nu kan tänka sig att mäta regnskog i fotbollsplaner. Idrottsplaner kännetecknas ju främst av frånvaron av träd och högre växtlighet.

Ibland uppmuntras vi i diverse tidningar att ge immateriella gåvor. Eftersom vi inte bara har välfärd utan ett utpräglat tjänstesamhälle kan vi ge varandra tjänster. Jag lovar att städa fem gånger. Du bjuds på middag vid tre tillfällen under nästa höst. Din disk är min åtta gånger. Jag lovar att städa på regelbundna tider den städfria månad du härmed får i present. Det låter flott. Men när det skall uppfyllas blir det värre. Nej men då har jag ett möte och sedan är det seminariet, om konsumism och tjänstesamhället, det kommer du väl ihåg.

Löftena kunna ej svika, nej de står evigt kvar. När gåvomottagaren inte nöjer sig med att gnola melodin utan skrålar orden – då ligger man illa till. Alla vet ändå att det bara är himmelska löften som kan ha sådan hållfasthet. Hållfastheten för andra löften blir allt sämre. Bäst före datumet gick ut dagen efter gåvan överlämnades. Ja jag lovade att diska och städa, men det var då. Nu är nu. Nya villkor har inträtt.

Som SJ ungefär. Man kunde köpa en biljett när man åkte iväg en morgon. Men eftersom returresan sedan inte behövdes kunde kanske biljetten lösas in? Nej, det gick inte. Gubben i luckan vägrade. Den skulle ha lösts in dagen innan biljetten köptes! Smart affärsidé eller hur!

Att ge tjänster har sina sidor. Om de inte levereras, kan de då bytas in mot andra tjänster? Är en disk utbytbar mot ett däcksbyte från sommardäck till vinterdito? Är en middag utbytbar mot en kvällsmat och en eftermiddagsfika med nybakad sockerkaka?

Svårare än så kan det bli. Överlämnar man tjänstebevis som gåva har man antytt att inget av detta skulle inträffa om det inte vore för att det blivit en present. Ingen städning om inget bevis finns. Du är inte välkommen på middag om du inte har ett papper att uppvisa. Har du glömt beviset hemma? Sorry, du får komma tillbaka en annan gång men endast i sällskap med presentkortet.

Så nu får det bli vanlig konsumtion igen. Som man vid öppet köp kan byta mot kontanter. Och som sedan kan växlas in mot hushållsnära tjänster. Utförda av någon i ens omedelbara närhet.