19 februari 2008

En stol betyder så mycket


Detta är en stol!
- Det är Din åsikt.

Det här är faktiskt en stol, välfungerande och bra.
- Det är Din bild. Det finns faktiskt andra uppfattningar.

Men jag är övertygad om att detta inte bara är en vanlig stol, utan det här är en mycket bra och fin stol!
- Det är Din bild. Den kan man inte ta för given. Hur skulle det bli?

Ni är välkomna att pröva stolen. Sitt gärna i den en längre stund. Den är faktiskt byggd efter kyrkomötets ritningar.
- Varför ska vi sitta i den? Den stämmer inte alls med ritningarna. Vi bryr oss om vad folk i allmänhet säger om den. Den går knappast att sitta på har man sagt och då är det ju något fel på stolen.

Nja, det kan finnas problem, när stolen behövde slipas lite grann fick jag en sticka i fingret.
- En bjälke menar Du väl! Hur har Du det med Din verklighetsuppfattning? Det finns stora svårigheter med den här stolen.

Vi har många utmärkta möbelsnickare som har jobbat med stolen. De ska absolut få fortsätta trots att de också gillar andra stolsorter.
- Använd Ditt goda omdöme så ändrar Du dig. Vi hör att de alla vill att folk ska sitta på andra stolar. Så kan man inte ha det. Sådant ska vi se till. Man får inte vara för duktig och man ska aldrig någonsin använda sig av andra stolar. Särskilt inte biktstolar.

Men Ni kan väl tro på mig, bedöm själva. Se på stolen. Så här fint och fromt sitter man i den. Och har suttit i decennier. Så sitter man i Strängnäs domkyrka och i Uppsala, i London och i Washington.
- Sitter Ni i stolen? Vad ska det vara bra för? Gör Du det ofta? Sätter Du Dig så provocerar Du andra. Förresten så undrar en del varför Ni står så mycket när Ni borde sitta i stolen?

Här sitter många och de har bara gott att säga om vår fina stol. Den är vacker och välskött, utsirad med guld och ornament. Jämför den gärna med andra stolar som folk inte vill sitta i.
- Det är fel modell på stolen. Den har fula detaljer från andra stilsorter. En alltigenom elitistisk stol!

Alla som sitter i den här stolen trivs med den.
- Varför ska de som använder den ha rätten att veta mer?

Den är en mycket populär stol.
- En odemokratisk åsikt. Vi hör att man får ryggskott och att somliga blivit halta. De orkar inte sitta kvar här längre, eftersom de inte får ändra stolen. Allt är färdigt. Ni borde faktiskt bygga om stolen. Så den blir häftigare och folkhemsk. Är den inklusivt könsneutral?

De flesta som säger att de inte orkar sitta har inte ens provat stolen. Massor använder den ju varje vecka, fråga dem! Några har slutat använda den eftersom de tyckte att några andra som använde stolen inte borde få göra det. Vi hoppas verkligen att de har hittat en annan stol att sitta på.
- Gör som andra, anpassa stolen för de många. Vi måste ha en stol som passar dem som inte alls kommer hit för att sitta.

Varje år slutar massor av människor att använda stolen. Vi vill att den stol vi har här ska ge människor tro och mening och livsinnehåll, goda nyheter helt enkelt. Att stolen ska inbjuda till gemenskap vertikalt och horisontellt och ge andlig fördjupning.
- Närvaro, öppenhet och hopp menar Du väl ändå? Det hoppas jag verkligen, närvarande och öppna som de flesta av oss är.

Jag tycker att vi kommunicerar dåligt, du och jag har svårt att få en bra kontakt.
- Nu byter Du ämne, vi ska diskutera alla de många felen på Er stol.

Jaja, Ni och andra är i alla fall välkomna hit!
- Det är Din åsikt, det finns andra.

Andra bloggar om: , ,

Dass i repris

Redan för ett år sedan - den 18 februari för att vara exakt - skrev Brygubben om att köpa ett dass! Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Mission satsar på småskaliga insatser för att förbättra vattenkvalitén i andra delar av världen. Även i årets fasteinsamling kan man inhandla ett dass.

Man kan säkert göra mycket också hemmavid för att minska slöseriet med vårt rena vatten. Men i detta fall handlar det om livskvalité i samhällen där det råder stor och akut brist på rent vatten. Läs mer hos Svenska kyrkan om årets fasteinsamling.

Där skriver Maria Sandell bl a om Etiopien där kvinnorna i dubbel mening får bära bördan av den bristande tillgången på vatten och den dåliga vattenkvalitén. Bönderna i Tisabalima har börjat samla ihop spillning från djuren för att lägga på åkrarna. Nu kan de konstatera att skördarna har ökat med mellan 25 och 50 procent, ja ända upp till 100 procent beroende på utarmad jorden var från början. Nygrävda terrasser och diken håller också kvar fukten i marken bättre.
Smutsigt vatten är ett av de största hoten mot människors liv. I Etiopien har bara var femte invånare tillgång till rent dricksvatten. Många barn dör, inte på grund av svårbehandlade sjukdomar, utan helt enkelt av brist på rent dricksvatten. Ett glas rent vatten kan rädda liv.
Det är kvinnorna och flickorna som hämtar vatten och många behöver gå långt. Tidsödande vattenhämtning är en av orsakerna till att flickor hoppar av skolan i förtid. Men i Tisabalima finns nu många vattenposter med rent dricksvatten.
Fatima Endris, med sitt minsta barn vid bröstet, är bonde i Tisabalima.
- Jag vill utveckla och förbättra jordbruket så mycket som möjligt, säger Fatima, barnen ska slippa det hårda liv som jag har haft.


(För den dassintresserade erbjuder årets bokrea Göran Bergholms och Ulf Kjellins bok Dass. Bokförlaget Fischer & Co skriver på sin hemsida: I "Dass" beskriver Göran Bergholm och Ulf Kjellin i ord och bild den långa utveckling som legat till grund för dagens uppfattning och användning av toaletten i det västerländska samhället. Författarna har anlagt ett helhetsperspektiv på ämnet och visar på dess bredd i en informativ och underhållande blandning av allvar, humor och grotesk. Allt från dassen i Efesos till Louis Armstrongs laxermedel avhandlas med samma nitiska ambition; att göra hemlighuset lite mindre hemligt...)

Andra bloggar om: , , ,