04 mars 2008

Iransk Palmepristagare hindrades resa

Olof Palmepriset 2007 tilldelas PARVIN ARDALAN, frontfigur inom den iranska kvinnorörelsen. Parvin Ardalan representerar med sitt engagemang och enträgna arbete en demokratins och dialogens väg i en konfliktfylld region. Prisceremonin hålls den 6 mars klockan 16.00 på van der Nootskapalatset, Stockholm.

Men - Parvin Ardalan, iransk journalist och förkämpe för kvinnor och medborgerliga rättigheter, togs igår av det Air France-plan hon skulle resa med. Man tillgrep argumentet att hon reste illegalt!

Dagens Nyheter presenterar händelseförloppet. Hon var på väg till Stockholm för att ta emot Olof Palme-priset som utdelas av Olof Palmes minnesfond. Aktionen visar på vilken betydelse Parvin Ardalan har och avslöjar hur regimen fruktar de demokratiska krafterna.

Irans Ambassad bör få höra vilken upprördhet och indignation denna behandling resulterat i. Världen behöver nog en Hillary Clinton i Vita Huset för att internationellt mer kraftfullt kunna motverka och förhindra diskriminering och förtryck av kvinnor!

Alla val är inte jämlika

Stiftsgården Stjärnholm visar sig från sin soligaste sida denna morgon. Östersjöns vatten glittrar i viken. Och i radion närmar sig Hillary Clinton sista striden. Fler iakttagare säger att ingen annan kandidat fått utstå det hon tvingats uthärda. Egendomliga frågor och kommentarer om kläder, make och känslor. Som om inte det räckte är attackerna på nätet kvinnofientliga och fyllda av förakt – hon får utstå tillmälen som om de riktats mot en svart, en jude eller en mormon skulle ha förorsakat folkstorm.

Alla val är inte jämlika även om de på ytan och formellt uppfyller sådana krav! Clinton har inte bara det öppna motståndet att stå emot utan en kamp mer i det fördolda mot undervegetation och oerhört starka fördomar. Nu har tonläget hårdnat och Hillary Rodham Clinton går till attack mot Barack Obama. Primärvalen i Texas och Ohio kommer att avgöra hennes möjligheter…

Här stundar frukost och morgonbön.