16 juni 2008

Du har väl inget emot om jag går före?

Blev bjuden på stor lunch efter söndagens högmässa med prästvigning. Vid kaffet köar jag och från ingenstans dyker en av de andra gästerna fram och säger oskuldsfullt: Du har väl inget emot om jag går före? Perplex svarar jag: Nej det går bra. Redan där borde jag ha biti av mig tungan.

Så lätt var det att överge sina goda föresatser att försvara samhällets grundmönster av gemensamma koder. Nu letar jag febrilt efter argument och försvar. Här bad en person om tillåtelse. Här fanns det ett belevat och förstående sinnelag och inte en automatisk omkörning. Jag vara inte riktigt vaken, blev överrumplad. Efter lunchen var jag i ett förnöjt tillstånd, mätt och trögtänkt.

Men nästa gång, då minsann. Då ska jag säga ifrån. På skarpen. Omedelbums! Här släpps ingen humhum över bron.

FRA misstänker alla utan skäl

FRA blir den nya dammsugaren som ska rota genom människors privatliv för att hitta de dold motiven och de onda gärningarna. Varje dag behandlas frågan i spalterna. Därmed kommer också sådant som bör vara fördolt och hemligt i dagen. Som många påpekat kan nu själavård på nätet bli omöjlig! Det som ska vara ett utbyte under absolut tystnadsplikt ges andra tillträde till. Illa!

Metoden är tydligen tänkt att vara en automatisk avscanning av all post där man ska kunna fånga misstänkta och avancerade ord och fakta. Undrar om de kan uppfånga ord som privat, förtroligt, for your eyes only? Eller uttryck som konfidentiellt, hemligt eller i största förtroende? Lösningen kan inte gärna bli att alla som vill kunna kommunicera utan storebrors öra måse återgå till fjäderpenna och bläckhorn. FRA kunde kanske spana på dem som det finns skäl att misstänka istället för att misstänka alla utan skäl.