20 februari 2009

Tro eller kunskap

Man ska inte märka ord eftersom man sällan märker de egna. Ibland är det svårt att låta bli. Som när Karin Långström Vinge och Mikael Wendt skriver i tidningen Dagen. De välkomnar in i den öppna folkkyrkan där ingen ska stängas ute från gemenskapen - som om det vore ett problem att man i Svenska Kyrkan låser dörrar och stöter ut från gudstjänst eller kyrkkaffe, från syförening eller pensionärssamlingar. Du talar skånska och får inte vara med. Du tillhör PRO och inte SPF så Du ska inte vara här! Du har katt och vi gillar hermeliner!

Sanningen är den helt motsatta - att församlingarna med ljus och lykta letar efter folk som vill vara med. Man bjuder in och bjuder in, annonserar, kallar och lockar! Man lägger massiva ljudmattor över bygden i sin försök. Man ringer titt som tätt i gigantiska klockor för att folk ska märka att här finns en kyrka som står öppen. I visionära ögonblick tror jag att det skulle ge större effekt om man verkligen låste kyrkorna och på allvar stängde. De flesta av Er kommer ändå inte så nu tar vi time-out, det har vi hört att man gör när man ska diskutera taktik och spelupplägg...

Men det var inte orden jag märkte. I sitt bidrag i Dagen har de gjort det misstag som många gör. Läs och finn problemet: Vi, Folkpartister i Svenska kyrkan, är liberaler och vi tror på ett globalt ansvar och en solidaritet som omfattar världens alla barn.Vi tycker att Svenska kyrkan har ett stort ansvar att undervisa om och överlämna kunskap om kristen tro och kristna värderingar - inte minst här i Sverige. Det gäller naturligtvis för både barn och vuxna, men det pedagogiska arbetet med barn och ungdomar ska prioriteras.

Det kan ta en stund om man inte är van. Men uppenbart är det. Man ska inte tro på trosbekännelsen - den uttrycker den tro man har. Man tror på Gud och Jesus, inte bekännelsen. Kunskap om kristen tro låter som en läroplan för det neutralitetsbundna och en gång objektivitetstroende skolväsendet.

Det en kyrka har till uppgift är att förkunna och vittna, att väcka tro. Vi i Svenska kyrkan behöver göra vad vi kan för att hjälpa människor fram till och in i tro. Säkert är det vad Långström Vinge och Wendt tänkte. Nästa gång skriver de säkert så.

3 kommentarer:

  1. Att som folkpartiet här gör talar med dubbelt budskap är ironiskt.

    Man anser med andra ord att de kristna värderingarna är viktiga. Men som jag ser det är det bara inom kyrkans väggar eller internationellt detta är viktigt enligt dem. Politikst stöder de liksom KD ett politiskt system som segregerar och skapar utanförskap. En ekonomisk fördelningspolitik som drabbar sjuka och arbetslösa i första hand. Detta är inte utefter kristna värderingar utan utefter högerpolitik av ett slag vi inte upplevt på många år i Sverige. Dubbelt budskap alltså från Liberalerna. det tråkiga är att de liksom KD inte förstår, vill se eller bryr sig om att de lämnatde kristna värderingarna ideologiskt men ändå påstår att de stöttar dessa och tror på dem.

    SvaraRadera
  2. Det här med kyrkopolitiker, vad har de i kyrkan att göra överhuvudtaget. Har man otur i en församling är det ju människor som inte ens bekänner sig till den kristna tron som styr och ställer i en församling. Har man det som min starkars far, så kan man ju hamna med människor som är mer frälsta i makt än Gud och som gör arbetssituationen för tex en kyrkoherde till ett rent helvete på jorden och det finns inga tydliga regler för att ge konsekvenser till ett sådant handlande. Människor som inte egentligen är intresserad av kyrkan som sådan, utan mer om att styra och ställa, förgiftar arbetsmiljön för många församlingar. För att ta min pappas församling så kostar kyrkopolitikerna i reda pengar, lika mycket som den summa hela verksamheten går runt på. Helt horribelt tycker jag. Svenska kyrkan borde göra arbetsmiljön för sina anställda dräglig istället för att låta maktgalna män och kvinnor förstöra den verksamhet som kunde vara en tillgång till samhället. Jag tillhör de personer som inte tycker att kyrkan har med staten att göra överhuvudtaget. Nu har ju det officiellt sett gjorts en skilsmässa mellan kyrkan och staten, men kyrkan har fortfarande ett regelverk och sätt att arbeta som är ett arv från den tid när kyrka och stat hörde samman mer konkret. Det borde arbetas fram ett annat system där maktgalna människor inte får möjlighet att mjölka verksamheten på pengar som kunde användas på ett helt annat sätt. Jag blir bara ilsk när någon nämner partipolitisk tillhörighet i kyrkliga sammanhang. Vad har det med saken att göra.

    SvaraRadera
  3. Erica jag håller med Dig.
    Svenska Kyrkan borde kravla sig upp i status så att det blev viktigare att vara troende än att vara politiker.
    Men partierna håller fast vid sin
    tro - att makten och härligheten ligger i att ha makten. Därför följer de varandra när det gäller val till Svenska Kyrkan.
    Alltså högre status på kyrkotillhörigheten är enda möjligheten till att få slut på politiskt infekterade kyrkomöten.

    SvaraRadera