08 mars 2009

Tro och sammanhang

Visst är det ett chockerande påstående. Detta att man utan tro skulle må dåligt. Det finns ju hur många exempel som helst på människor som blivit befriade och äntligen kan andas fritt när de sluppit loss ur någon religiösa fålla där de känt sig fångade. Så är det.

Men samtidigt är det så att utan en helhetssyn, en livåskådning som binder samman tillvaron, så förlorar människan en nödvändig dimension som hjälper till att tolka tillvaron och ger mening. Ungefär som att hugga av en rot genom vilken ett träd får näring och livskraft utan att det funnits medvetenhet därom.

Så när man (i radioprogram, i forskning, i själavård) ska förklara missnöje och ohälsa får man inte glömma frågorna om religiös tro (eller motsvarande). Utan sammanhang förlorar man fotfäste. Utan ett fundament att stå på vacklar tillvaron.

1 kommentar:

  1. Grunden är redan lagd.Det beror inte på vad vi tycker och tänker.Med andra ord,den håller i tid och evighet.Tron är den bärande faktorn som Jesus har gjort för oss.Du kan läsa Johannes evangeliet Kap 3 vers 16.

    SvaraRadera