12 april 2009

Påsknattens mässa.

I natt tändes påskelden utanför vår kyrka. Där stod vi i stilla begrundan, och förväntan. Bilarna som åkte förbi stannaer till för att se vad hopen runt elden och präster i fotsida kläder egentligen höll på med. Och flickor på cyklar stannar till och verkar vilja bli med. Andra hyschar vartandra för att inte överrösta bönen vid elden. Så tänds påskljuset. Mörkret ska vika ljuset segra.

Alla fick sin egna handljus tända från den låga som brann på 2009 års påskljus och vandrade ut liksom nyheten om hans uppståndelse. Kristus vårt ljus, sjöng en av prästerna och bar, högt lyftat, in ljuset i den mörka kyrkan. Därinne sjöngs sedan urgamla ord om hur Gud lett sig folk från fångenskap till befrielse.

Vid dopfunten steg bekännelsen fram. Vi sa vårt ljudliga ja till tron och till att vilja leva i dopet.Välsignelsens vatten i dopfunten stänktes över oss alla. Och vi följde påskljuset i en vandring inne i vår kyrka som har en pelaromgång i koret - som gjord för processioner. Uppståndelsen sätter folk i rörelse.

Vi firade mässa som man gjort sedan den första tiden. Och ropet som då ljöd hörs idag ljuda över världen: Kristus är uppstånden! Halleluja!

Och gensvaret är: Ja, Han är sannerligen uppstånden från de döda! Halleluja!

Glad Påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar