01 april 2009

Kyrktornet lyfter

Den stora skämtardagen är här - och vore det inte för att krisens allvar belägrat oss - så kunde man ju roa sig kungligt. Och jag gör som miljoner bloggare idag. Skriver om skämt på fullt allvar. Den första april borde kunna ägnas åt ett så kallat sök. Man kan ju egenhändigt googla (dvs leta själv) i sin egen närmiljö för att se vilka uppslag man får. Det 53 meter höga kyrktornet alldeles utanför mitt skrivarfönster håller på att få en ytterrock av alluminium och andra lättmetaller. Se där vilken bra utgångspunkt.

Det knakar tydligen i fogarna så att flisor kan rasa ner. Häromåret rasade en rejäl bumling ner efter vad som väl förmodades vara köldsprängning. Ni vet smältvatten i en spricka som tinat och smält i nästan hundra år. Till sist har sprickan vidgats och stenen skiljer sig åt och kastar sig utför ett hundra famnars djup.

Och vad kunde man påstå idag på 1 april? T ex:

Kyrkan bygger restaurang i kyrktornet. Vidunderlig utsikt. Kunde kanske vara något?

Kyrktorn siktar mot månen. Nu monteras lyftrakterna. Njae.

Skiffertaket blir blått. Målarfirma bekräftar. Kunde också vara en tanke.

En ljus idé. Kyrktornet får ljusslingor med 100 000 lysdioder. Så snyggt!

Ring själv. Med klubbor får allmänheten ringa i klockorna! Opraktiskt.

Kyrka i tiden. Grafittimålare dekorerar tornet! Bäst att inte ens tänka tanken.

Utvändig konstinstallation. Kyrktorn slås in i plast av världsberömd konstnär. Äsch.

Ny våning på tornet. Man vill bli högst i stan. Ambitiöst, men krångligt.

Vilken praktik. Skolelever träningsbygger tornställning. Hoppsan, vilken pedagogik.

Utvändig talarstol. Erbjuds både präst och politiker. Den kristna kyrkan vill pröva detta med utrop och monterar nu en utsidig talarstol från vilken goda budskap ska ropas ut över staden... Men hallå, ingen går på det, ingen!

Nej, jag ger upp. Får väl klara mig med de enklare knepen. Sådant man råkat ut för själv. Hålla upp en dörr och släppa den när någon ska gå in? Och då säga ett vänligt: Just kidding! Eller nej. Det får vara. Skämten blir så lätt på andras bekostnad, och det orkar jag för dagen inte med. Får se hur det blir i morgon.

Aprilskämt samlas upp på en bra och översiktlig hemsida. April Fools Day Hoaxes kan man också läsa. Där nämns även det svenska färgteveskämtet.