04 september 2012

I extrem medieskugga

En av de största omstöpningarna av Svenska kyrkan som gjorts i modern tid är på väg. Ska beslutas i höst. Det sker omärkligt och i skymundan. I extrem medieskugga. Uppdrag granskning vet det inte. Kalla fakta håller på med annat. Religionsradion ägnar sig åt dialog. Och religionsprogrammen i TV ska vi inte ens nämna. De stora tidningsdrakarna finner det knappt mödan värt att belysa. Lokalpressen är inte intresserad. Man tycker det är för svårt att förstå.

Inte ens begreppet demokratiskt underskott väcker andarna. Ska man behöva kedja fast sig i biskopens träd? Och tälta utanför stiftskansliet? Det är nämligen en osedvanligt rar växt som riskerar att utplånas. En för det kyrkliga ekosystemet helt nödvändig liten art som snart rycks upp med rötterna. Den tillhör släktet självstyre i den evangelisk lutherska kyrkan - om någon undrar.

 

6 kommentarer:

 1. Varför inte? Klättra upp i kyrktornet och kedja fast dig där, då kommer media, jag lovar!! Då kommer de t o m att läsa din blogg. Vi ska inte underskatta våra kroppar som verktyg i kampen för Guds rike! Ett annat, lite mer konventionellt sätt skulle vara att i kyrkan eller ett torg eller dyl offentlig plats ha ständig bön ev i kombination med viss fasta samt flygbladsutdelning tills det blir någon ändring. Vi brinner för lite, ber för lite och märks för lite! Därför lockar vi inte heller unga våghalsiga män till kyrkan - de som skulle våga göra det jag föreslog och lite till. Att ta sin tro på allvar är spännande och farligt! Reclaim the church!

  SvaraRadera
 2. Det som förvånar mig mest är att POSK är med på förslaget. Det var inte så länge sedan som de utgjorde ett reellt alternativ till riksdagspartierna i kyrkan. Det fanns i den nomineringsgruppen ett kyrklig tänk som gjorde skillnad. Nu har de politiserats i så hög grad att frågan om vad deras närvaro tillför i relation till de allmänpolitiska partierna verkligen kan diskuteras. De agerar lika politiskt och a-teologiskt som (S) och (C). De uppvisar närmast brist på kompetens om det kyrkliga...
  För mig är hela stukturutredningen och sammanslagningshysterin en stor gåta och ett uttryck för en defensiv reträtt på många plan. Kanske kan vändningen komma efter att följderna blivit uppenbara (en from förhoppning).
  Hur som helst, tack för ditt insiktsfulla och nitiska bloggande om desa ting.

  SvaraRadera
 3. Vi får väl vänta och avvakta ytterligare omtolkningar gällande vår Lutheranska trosuppfattning.
  Får nuvarande Biskopar och Kyrkomöte hållas så blir vi väl snart avkristnade.

  SvaraRadera
 4. Men i dagens (söndag) NA står det ju äntligen ganska så mycket! Bra perspektiv där partipolitiken i Sv. kyrkan belyses i all sin absurditet. Det verkar som om inte ens en biskop kan tänka annorlunda - det är bara den kommunalpolitiska modellen som gäller. Något annat finns inte. Inte ens i kyrkan eller Guds rike.

  SvaraRadera
 5. Rycker man upp det det kyrkliga Ekosystemet med roten kommer man förmodligen att finna att det är ganska tomt i roten!

  Svenska Kyrkan behöver starta om på nytt och se till att de nuvarande kyrkliga församlingarna genom sammanläggning inte blir för stora. Jag som växt upp på landet (EDs församling i Stockholms län) kände till Prästen, som kände min farmor och hennes barn som konfirmerats i Kyrkan.
  Säg att det var 1000-1500 själar i kommunen . Alla känner alla-nästan. Sammanlägger man församlingar borde de inte vara fler än 10.000 personer i den nybildade förs.
  Jag tror att "kyrkligheten" hade en högre besöksfrekvens
  än i dagsläget. Lagom är bäst.


  SvaraRadera
 6. Du är inte ensam om dina funderingar: http://storasysterivassen.blogspot.se/2012/09/jag-fattar-inte-riktigt.html

  SvaraRadera