10 juli 2013

Ska Hawaiiskjortor och peruker tas av?

Kommunikation är hårt arbete och ofta blir resultatet missförstånd och misinformation. De som försökt vet. Budskapet man trodde gick ut blev ett annat när lyssnaren tolkade vad som sades. Vid ett nyligen genomfört seminarium under Almedalsveckan om Gud i skamvrån berättade jag om en mindre skärmytslingar med en skola i samband med skolavslutningar i kyrkan. Jag sa att det inte är ovanligt att sådant händer. Och berättade om en avslutning där lärarna klädde om till Hawaiiskjortor och till och med peruker och sjöng ett potpurri med Gyllene Tiders poplåtar. Vilket ledde till att skolan "portades", ja, man ville inte heller komma tillbaka, ovälkommen som man kände sig när kyrkans företrädare kom med kritik.

I en tidningsartikel blev mitt inlägg till följande besked:
- Hawaii-skjortor och peruker är inte ovanligt på skolavslutningarna i kyrkan. Det saknas en respekt för kyrkorummet och det har ni inte lagt ned någon tid på – vad får man egentligen göra i kyrkan?

Hur vanligt speciella skjortor är, eller för den delen peruker, vet jag ju inte. Förmodligen är det förhållandevis ovanligt. Rent av sällsynt. Men vanligt är säkert udda underhållning som är avsedd att roa skolbarn eller -ungdomar.

Hawaiiskjortor i en kyrka går naturligtvis an. Och mot peruker finns inget att invända. Men som rekvisita i en underhållningsshow i kyrkorummet blir kostymeringengen svårare att fördra, särskilt i som lustifikation fylld med enbart sekulära poplåtar. Kyrkorummet och dess särart ska behandlas med respekt enligt Kyrkoordningen. Alla evenemang i kyrkan, till vilka en del skolavslutningar måste räknas, måste visa denna känslighet för rummets särart. För arrangemang där det inte sker får man inte upplåta kyrkorummet.

Något att tänka på när landets kyrkor blir konsertscener och kyrkans kor förvandlas till estrad. Allt går an, om man ska tro Paulus. Åtminstone gäller det vad vi konsumerar, t ex äter. Men det finns gränser för vad som lämpar sig i det invigda kyrkorummet. Dessutom är så att man inte själv och lokalt kan hitta på att stoppa in vad man vill av publikdragande evenemang, events eller shower... Det finns helt enkelt viktigare saker i en kyrka än popularitet och vad som för stunden faller folk på läppen.