17 december 2014

Lucka 17: Glad jul stundar


Ännu en ängel! Barfota och i skär kreation. Med ena handen på ett gult julklappspapper (eller en filt måhända). I den andra en liten klocka. Julen ska snart ringas in!

Detta julkort är välkomponerat. Bland annat genom att ängeln sitter så att diagonalen anas. Bordets placering bryter också symmetrin som den välvda bågen ger upphov till. Granen sitter mycket trångt till. Den sträcker sina grenar in i rummet. På grenarna hänger kringlor och röda kulor. De tända levande ljusen finns inte på säkert avstånd. De riskerar att sätta eld på hela alltet.

Här förstår man att julen ska vara glad. Då får man öva sig i att inte slukas av all världens ondska och bedrövligheter. Det går att se julen som hoppets högtid. Barnet som ska födas kommer till världen i orostider under främmande makt. Barnets familj har ingen bostad i Betlehem. Barnet, det efterlängtade, ska ge världen hopp. Och frälsning. Men först måste de fly undan en våldsregim till främmande land. Många delar ännu deras villkor. Även det ett skäl för oss här i norr att visa gästfrihet. Glad jul stundar.