14 april 2016

Diskvalificerade att sitta till bords

Vem eller vilka får man äta tillsammans med? En laddad fråga för ministrar. Även så för många andra. Man vill ju inte gärna bli sedd tillsammans med sådana som andra inte vill att man ska synas tillsammans med+ Eller hur det nu fungerar. Frågan är inte direkt ny. Redan Jesus hade sällskap som betraktades som olämpligt. Så blev han beskylld för sitt dåliga omdöme och dåliga sällskap.

Jag kan förstå att det kan kosta viktiga politiska poäng i maktkamp och inflytandeligan om man träffar skumma eller kriminella personer i officiella sammanhang. Men sällan har det varit så tydligt att man i landet där man hyllar transparens och öppenhet så ska somliga uteslutas ur måltidsgemenskapen. Deras fördärvliga åsikter eller bedrägliga beteende diskvalificerar dem. Sådan personer får man tydligen särbehandla. De onda och de dumma?

Begripligt på ett sätt. Men, vem avgör på ett rättvisande och rimligt sätt vilka som ska pekas ut som olämpligt umgänge? En kristen kyrka kan gott fundera över var gränsen går, om den alls finns, för vilka man kan dela sitt bröd med?

3 kommentarer:

 1. Thorsten Schüttefredag, 15 april, 2016

  Mycket tänkvärt! Är jag trygg i mina grundövertygelser och min omvärld har en klar bild av vad jag står för - då "smittas" jag inte av den jag delar måltid med och jag kan dessutom komma i samspråk med vederbörande där jag kan försvara och förklara mina ståndpunkter och övertygelser, men även lyssnar in den andre.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Kaplan-debatten är ju delvis helt absurd (i alla fall vad måltidsgemenskapen anbelangar)! Jag tror jag måste bjuda honom på middag - ifall han nu törs äta middag med någon som har ett så dåligt omdöme att hen bjuder honom på middag!

  SvaraRadera
 3. Ja, som det formulerats - bland annat av Jonas Gardell, men han är bara den som varit tydligast - har det handlar om vilka man inte ska äta tillsammans med. Vilket är mycket märkligt. Det beror väl på sammanhanget, vad Kaplan egentligen har för åsikter och sympatier. Det hade varit bättre om man fokuserat på det istället för på "äta med fel människor".

  SvaraRadera