21 oktober 2020

Det brann ofta och nära

Sedan vi skaffade oss 112, SOS Alarm-appen har tillvaron förändrats. Elden har kommit in i våra liv. Det visar sig att det brinner i ur och skur runt omkring. Häromdagen brann det både ca 600 meter ifrån oss och 300 meter. Var och varannan dag tycks det bryta ut eldsvådor. För någon månad sedan varnade först katten. Sedan kom appens larm: Det brinner 30 meter nordost om dig... En lägenhet i grannhuset stod i sk ljusan låga, men det var mest rök som syntes bolma ut och försvåra sikten på innergården..

Appen är så snabb att larmet kommer flera minuter innan vi hör brandbilarnas jagade tutande, Det är bra att man inte är lagd åt att jaga bränder och störtar sig till eldsvådan för att försöka ta häftiga bilder. Bäst är att hålla sig på avstånd och överlåta åt brandkåren, polis och ambulans.

Nu går tankarna till det egna hemmet. Var sitter detektorerna? Finns det brandbekämpningsmaterial? Vad skulle jag ta med mig om lägenheten behöver evakueras ifall det började brinna? Vilka saker? Foton? Vykort? Något konstföremål? Datorn? Det berättas ju om människor som tappar all förmåga att tänka rationellt och tar de med sig något blir det lätt försumbar saker och inte ovärderliga minnen...

Med denna app kan vi möjligen få reda på bränder nästan innan de brutit ut vilket verkar bra. Fast...på ett sätt var det lugnare innan vi visste att det brann så ofta och nära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar