21 februari 2020

Troende ungdomar är utsatta

Unga människor utsätts för avståndstagande och hån för sin kristna tro. Det hävdar Sveriges Kristna Råd (SKR) i en ny rapport. Här ett citat ur dokumentet: Får ofta höra att jag inte har rätt att kalla mig kristen av ateister som inte vet vad kristen innebär. Tex du har inte rätt att kalla dig kristen för du har ju druckit alkohol och festat. Får också ofta höra att jag är dum i huvudet, korkad, efterbliven eller liknande som kan tro på en gud osv. Ofta handlar det även om fördomar så som att kristna inte tror på vetenskap. (Ung kvinna, luthersk, stor stad med högskola/ universitet, 18–20 år)

Trossamfund i Sverige finns i varierande grad närvarande på de flesta orter. Nog borde de vuxna representanterna och företrädarna kunna träda upp till stöd för dessa ungdomar och till försvar för religionsfriheten. Rädslan och föraktet för kristen tro, och även för andra religioner, tar sig många uttryck. Ett är att man mycket sällan i televisionen och radion träffar på aktiva kristna som kan vara tydliga med sin tro och kyrkliga tillhörighet. Intervjuprogram efter intervjuprogram befolkas av journalister, underhållningsartister, politiker, och andra aktiva eller kända personer. Enstaka gånger skymtar en biskop förbi.

Ett annat uttryck är att kristna röster, sådana som refererar till teologi och tro, är förhållandevis sällsynta i den offentliga debatten. Delvis på grund av en utbredd självcensur. Vem vill bli utsatt för löje av andra debattörer? Delvis för att redaktionerna enkelt kan sortera bort sådana inlägg.

Ett tredje är att samfundsaktiva kristna utan politiska plattformar sällan får offentliga uppdrag eller utnämningar till poster som landshövdingar, kulturattachéer, generaldirektörer eller ambassadörer. De syns inte heller när kommuner, regioner och staten besöker utländksa samarbetspartners trots att få rörelser är så internationellt bevandrade som just kristna kyrkor och samfund. Kristen tro tycks utlösa en beröringsskräck när den blir synlig i samhället. Många anstränger sig verkligen för att städa undan kristen tro och förvisa den till privata garderober...