05 november 2020

Avgiftsbelagd mässa och privat gudstjänst

Den som vill promenera i sitt närområde får vara uppmärksam. Det är många som vill ut och lufta sig och hålla konditionen uppe. Det finns ett "vattenfall" i närheten av Karlslund i Örebro. Men parkeringsplatsen är ofta så full att det blir avskräckande att promenera ut till fallet och tillbaka. Den som vill hålla avstånd till sina medmänniskor får verkligen ligga i. Till slut blev det en vandring mellan kolonistugorna på Alnängarnas koloniområde. Där var det glest mellan besökarna.

En av allhelgonahelgens dagar gick vi på en kyrkogård där vi har familj i flera gravar. Mycket folk men breda gångar så det gick bra. På vägen tillbaka till bilen ville vi gå in i kyrkan men blev bortmotade. Där skulle en minnesstund ordnas och bara anmälda släpptes in! Gränsen till att ordna privata gudstjänster passerades, trots att alla gudstjänster ska vara öppna för alla. Det är lätt att förstå att pandemin ställer till det, men att enbart släppa in anmälda till gudstjänster i Svenska kyrkan är inte rimligt. 

För några år sedan fick jag medverka till att stoppa inträdet till en mässa i en kyrka. Förmodligen skulle inträdet bekosta rockgruppen som skulle stå för gudstjänstmusiken. Men inte ens då kan man kombinera nattvard med inträde. Då får man se till att det är en renodlad konsert som erbjuds. Tillträde till en mässa kan inte vara avgiftsbelagt och inte reserverad för vare sig anmälda eller betalande. Gissa om lusten att återvända till de församlingarnas kyrkor är särskilt stor...?