16 december 2020

Adventskalender 16














Vad nu då? Inget jul- eller nyårtskort?  Vad är det för en kalender? En diversifierad naturligtvis! Handlaren Hugo Pettersson i Wisby har fått ännu ett brefkort avsänt från Stockholm den 20/3 1899. Det är Hjalmar Svensson, från firma John Lundberg & C:o., som är ute och reser och bedömer att en dagslång båtresa till Wisby är värt besväret. Även där ute i Östersjön kan man behöva "Asfalt- och Förhydningspapp". 

Den resande Hjalmar erbjuder även alla slags "Skrif-, Post- & Konceptpapper". Vad det sistnämnda kan vara går att räkna ut, men för säkerhets skull kontrollerades ordet i SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) och fick där följande besked: Koncept "-PAPPER. [jfr t. konzeptpapier] enklare skrivpapper, eg. avsett för koncept; kladdpapper. BoupptSthm 1682, s. 1113 a..." Tänk att behöva resa över Östesjön för att erbjuda kladdpapper! Det har hänt att mina predikningar varit koncept, handskrivna på konceptpapper, kladdpapper som är simplare än riktigt skrivpapper.

Det märkligaste ordet på kortet är nog "Maskinpapperspåsfabrik"! Påsar var en stor vara eftersom inga plastpåsar eller tygkassar fanns att uppbringa. Man bar varor i korg, säck eller påse för 121 år sedan. Därav uttrycket att något "varit i säck innan det kom i påse". Resande-Hjalmar erbjuder också kuvert i pluralis som då hette "kuverter"! Idag duger kuvert både som ett eller många.