17 december 2020

Adventskalender 17


Vad är nu detta? Vad hände? Nu flyttas vi från oförargliga jul- och nyårskort i advent till ett fördomsfullt skämt som åldrats med obehag. Ett kort som vill göra troligt att kvinnor kan göra det mesta för att få en päls. Och att det är mannen med pengar som ska förse henne med en päls, om det så ska krävas en brottningsmatch för att få pälsverket. Idag kan människor i vår del av världen inte bära päls längre utan att bli ansatta. Djurs värde har uppgraderats och de bör vårdas och skötas istället för att skördas och göras oskäliga (borde stavas med j) vinster på.

Bara genom att publicera ett sådant antikverat synsätt som detta föråldrade kort uttrycker riskerar man att sprida fördomar. Men om man inte kan  benämna och visa sådant vi idag förkastar blir vi historierevisionister, dvs vi skriver om historien så den passar oss och undviker bl a det vi idag fördömer. Nästan som om det inte finns eller fanns.

Kortet aktualiserar och får mig att tänka på något som jag drabbas av via Facebook! Gång på gång dyker förskräcklig videosnuttar upp bland dem som tillhandahålls. Där erbjuds kickboxning och MMA, gatuslagsmål och filmklipp där människor mobbas, misshandlas, mördas och slås medvetslösa. I många tävlingsbilder sparkas motståndare sanslösa och faller som furor under publikens jubel och applåder!! Våldsporr! Neandertalfasoner! Det är som om ingen kommer ihåg eller känns vid risken för hjärnskador och bestående men. Att kombattanterna slåss frivilligt och för pengar ursäktar inte detta övervåld som inte har det bittersta med framsteg och humanitet att göra.

Nertz i ordet nertzpäls kommer från tyskan och syftar på mårddjur, t ex flodiller eller mink. Kortet ingår i en serie svenska skämtteckningskort. Hur kul är det?