21 december 2020

Adventskalender 22

 


Dagens kort är dubbelvikt. Slår man upp det blir kyrkan och ena släden kvar samt en julhälsning. Hålet i bilden ser nästan ut som ett kyrkfönster. Kortet är tryckt i Helsingfors.

Förmodligen är det en högmässa en av juldagarna man är på väg till. Skulle det vara julottan är dagen alltför långt gången, så det är knappast troligt.

Att kortet är äldre vittnar snön och slädarna om. Det var länge sedan man kunde åka släde till kyrkan. Var skulle man parkera sina slädar och vem skulle ta hand om hästarna. Man får vara glad om det finns en parkering som klarar ett antal bilar vid kyrkorna idag. 

Idylliskt verkar det men det var nog inte alltid så enkelt att få ihop viljorna så att man kom iväg i tid.

Denna jul får kyrkorna ha 8 närvarande inklusive personal. I kyrkor med 5- 6- eller 700 sittplatser verkar det inte bara dumt utan fientligt om man betänker att det i restauranger kan sitta 4 vid varje bord. I kyrkor kunde det gott sitta fyra på varannan bänk och med råge uppfylla 2-metersavståndsregeln! Dessa olika regler är som gjorda för att skapa misstro. Nu måste man på många håll föranmäla sig! Tanken på öppna gudstjänster är på väg att försvinna i tunn rök. Nu gäller det inte att tränga sig fram utan att anmäla sig in! Först.

Ett motdrag vore att ordna med drive-in och låta gigantiska högtalare ge fler möjligheter att från parkeringsplatser, vägrenar och församlinghem delta i julens verkliga firande! I närhet. Midnattsmässan blir utan kör och borde hållas utomhus för att fler ska få delta - annars är det som om julen som kristen högtid avskaffats - 8 personer! Tänk Er dessa 8 i Linköpings domkyrka eller i Uppsaladomen! De kommer att drunkna i ödslighet. I år finns det verkligen ofattbart mycket rum i härbärget, men myndigheterna basunerar ut att det är fullt! Vem kan man lita på?

Adventskalender 21


Julkort som detta saluförs inte längre. Möjligen kan man hitta dem i någon samlaraffär där man säljer vykort och frimärken. Från förr finns det många liknande kort med Biblar, ljus och blommor. Ofta även med en äldre dam som läser i Skriften.

Motivet är byggt som ett altare där man i lutherska kyrkor kunde hitta en Bibel modell större uppslagen som en betoning av Ordet och dess betydelse för kyrkan och församlingen.

I juletid fanns det knappast tulpaner eller påskliljor men de understryker att helgen kommer som en fest. Vi som åkte på läger på 50- och 60-talet fick poäng för ordningen i tälten.  I mitt fall vid fiskeläget som fanns i Hammars, Norrlanda, på Gotlands östkust. Vanligt var att på en resväska lägga en uppslagen Bibel med några blommor. Vi förstod knappt varför, men tyckte det var superfint!

Då läste man ganska ofta för oss Psaltaren 119:105: Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. Vi tog intryck.