29 december 2020

Ett nytt år behöver inte smälla


Nyårskorten har försvunnit! Upphört. Flyktat. Åtminstone från vårbrevlåda. Härifrån skickas bara digitala nyårshälsningar, inga kort per brevbefordran.

De fyrfota vännerna vet inte vad som väntar dem. Deras inre almanacka klarar sällan att förutse firandet av det nya året. Hur roligt det än kan vara att det smäller, lyser och far står det inte i rimlig proportion till det lidande det orsakar många djur. Återhållsamhet är av nöden.

Kortet ovan är målat av Persson. Kortet sändes på julafton 1933 och på frimärket syns en bister Gustaf V. Dragkamp mellan pojke och flicka får en smällkaramell att gå av. Knallen ska förhöja glädjen av att ha sönder en sådan tingest. En sådan smäll är mera blygsam och skrämmer sällan lika mycket. I min barndom hemtillverkades liknande tingestar utan smälleffekt. De innehöll godsaker, vilket enbart det gjorde isärtagandet av karamellen till en glädje.

Det behöver inte smälla om det nya året. Kyrkklockor som ringer vid det nya året skrämmer däremot få och förhöjer upplevelsen. Något nytt har kommit, tänker många, nya möjligheter, nystart. Och så visar det sig snart att det är samma gamla vardag som bara fortsätter. 2021 ett år med Covid-hotet hängande över oss alla. Må vaccinet snabbt nå ut och rida spärr mot galopperande pandemi - då kan det bli Ett Gott Nytt År! Snart är vi där.