18 april 2021

Pröva kyrkans besökare juridiskt

Fullbokade högmässor är det idag. 16 personer kan gå i kyrkan. Det skylls på smittspridning. Som om en högmässa eller två innebär att man tappar omdömet och inte kan hålla avstånd. Eller att man hostar och andas på varandra. Inskränkningen av antalet gudstjänstdeltagare är förmodligen det mest genanta i hela begränsningsivern under pandemin. En sådan flagrant inskränkning av rätten att fritt utöva sin tro och religion är historisk i sin okänslighet. 

Lydigt och med snabb underkastelse har många mindre församlingar nästan upphört att ha gudstjänst. Digitala snuttar får ersätta församlingens söndagliga firande av den Uppståndne. Protestanterna (de som protesterar) har varit få och lågmälda.

Andra av oss har knutit näven i fickorna när vi passerat restaurangers välfyllda lokaler. Nu byggs det febrilt uteserveringar där människor kan trängas bäst dom vill nästan. Fyra vid varje bord borde översättas till fyra på varje eller varannan bänk! Då kunde Guds lov åter höras. Eftersom ekonomi är det argument som biter bäst på makthavare vill jag understryka att då skulle också kollekterna som ska hjälpa nödställda i många sammanhang åter bli generösa och stora!

OM ingen förändring snart beslutas borde frågan juridiskt prövas i någon lämplig rätt. Skyndsamt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar