08 januari 2021

Försök och misslyckas - trial and error

Oro i tanken, uppror i magen. Så är det när något gnager. Ett svårt beslut ska fattas. Något viktigt ska beslutas. Ett avgörande måste snart ske efter veckor av grubbel och tankemöda. Här är det inte någon eftertankens bleka minut vi talar om. Här handlar det om svettig framtidsvånda. Hur ska det bli? Tänk om det blir galet och bara fel?

Bäst att åkalla och åberopa! Säkrats att begära stöd från himmelens höjd. Jag frågar G.

 -        Hur kan en människa veta vad som är bäst? Det finns hundratals vägval och det kan gå så fel, eller hur?

G: Jag hör Dig. Du tror att det bara är jag som faktiskt vet vilken väg du skall gå, så försök sätta dig i mitt ställe. Det är du ändå van vid. Försök tänka hur jag skulle göra, hur jag skulle handlat. Ett slags WWJD, du vet…

 -        Men jag klarar inte av det hela. Jag behöver ha stöd, hjälp och råd. Situationen börjar bli övermäktig. Jag sitter fast. Kommer inte vidare. Det hjälper inte att försöka med helikopterperspektiv. Det finns alldeles för mycket att se. Så jag vet inte vad man ska lägga vikt vid. Hjälp mig!

G: Du söker mitt råd, min vägledning. Har du prövat med metoden i Råd och Rön? Där finns det praktiska råd man kan följa. Där erbjuds fakta att tänka på. Specifikationer och detaljer ska vägas in. Man förstår att det gäller att veta. Även vad man vill. Där lär man sig att väga alternativ mot varandra för att komma fram till en slutsats. Trial and error. Försök och misslyckas! Så lär du av misstagen och kan gå vidare. Gör så! Då kommer du nära det som är bäst.

-        Men ta detta med allt man kan välja. Det är som om det gällde Melitta, Braun, Bosch, Elektrolux, Samsung eller Coffemaster och hundra andra apparater. Alla livets alternativ, det blir för svårt. Jag vill bara ha ett gott bryggkaffe!

G: Även om du fått smaklökarna av mig, så får du nog bara bestämma dig utan mer vägledning från mig. Jag har annat att ta itu med. Kaffebryggarna och deras modeller känner jag mycket väl till. Detta beslut ligger i dina händer så du ska förstå hur svårt det är att leda en galet bångstyrig värld utan tvång och med miljoner alternativa vägar vidare. Lycka till. Njut av din kaffebryggare. Tacka G. för att du inte har värre och svårare beslut att fatta. Glöm inte dina bönor. Inte bönerna heller. Då kanske ditt kaffe blir gott: Och jag såg att det var gott!

-        Bäst i test i budgetklassen blir mitt val. Jag har bestämt mig. Tvekar inte längre. Det var bara att läsa Råd och Rön. Tack för tipset! Vägledningen. Jag blundade och pekade och nu ska jag köpa mig en…