05 februari 2021

Tugga inte med öppen mun

Tänk efter före har jag hört sägas ska vara klokt och förnuftigt. Ja, att tänka över huvud taget är en aktivitet som knappast syns utanpå men är en energisk syssla i hjärnan. Så jag tänkte en stund och ett par frågor dök upp.

Efter vilka linjer struktureras en människas tänkande? Vilka organiserande principer ges vi när vi är små som ska hjälpa oss växa och mogna till självständiga och socialt fungerande personer? Kan det vara alla förmaningar som likt en ogenomtränglig dimma sveptes runt oss när vi var små?

Tvätta händerna innan du sätter dig till bords. Ta inte mer mat än du orkar äta. Låt maten tysta mun. Prata inte med mat i munnen. Tugga inte med öppen mun. Håll för munnen när du gäspar. Gapa inte när du blir förvånad. Ät upp maten på tallriken. Du får inte gå från bordet förrän du har ätit upp. Slicka inte på smörkniven. Låt andra ta först. Lyssna när vuxna talar. Sitt ordentligt. Rak i ryggen. Ha inte armbågarna på bordet. Sparka inte din bror. Man får inte slänga ost på någon. Man bits inte! Skicka smöret. Kasta det inte på din bror! Ja, tänk vilka märkliga förhållningsorders man blev delgiven. Det var lärorikt. Och siktade på att man skulle kunna sköta sig och bli en klok och förståndig vuxen. Så småningom...

Så tänkte jag.