11 maj 2024

Att klippa för livet

Längtan efter att leva är stark! Så stark att allehanda råd och tips om ur vi ska motionera bättre eller äta hälsosamt påverkar oss. Ansträngningarna att mota diverse krämpor som högt blodtryck och ledbesvär eller farliga åkommor och sjukdomar blir s.a.s. livsviktiga. Kom ihåg, det finns ingen motsättning mellan ett långt liv och ett bra liv. Både och är faktiskt möjligt och rimligt. Många vänner och släktingar har bekräftat att det är möjligt, genom sina liv, inte utifrån vad de sagt och påstått.

Själv klipper jag för livet! Nu låter det som om jag klipper som en dåre, i hög hastighet, när jag i själva verket tar det ganska lugnt. Likväl klipper jag för livet. Förpackningar, med 7 sprutor i varje, måste klippas upp så att vi kommer åt innehållet. Var tredje dag ungefär fyller vi på förrådet av sprutor med saltlösning som används för att skölja ett hålrum i min mage. Dränaget (en slang genom bukväggen) behöver sköljas igenom minst tre gånger om dagen för att hindra infektioner. För livets skull, med andra ord. 

Beklagar om texten blir alldeles för privat och mycket närgången. Strunta i att läsa om det känns så. Ändå är det för mig nödvändigt att lite nu och då beröra och berätta om just sådant som så oerhört starkt påverkar och färgar min tillvaro och mitt liv. Att dölja det vore att skönmåla och att förställa sig. 

Att klippa upp förpackningar med sprutor är en av de saker jag (vi) måste göra för att värna livet. Så där håller det på med många olika aktiviteter just för att livet ska kunna levas. Vi är många som värnar våra egna liv med stora och små handlingar och åtgärder. Nästan alla behöver förr eller senare ägna mer tid åt sådana aktiviteter. Här finns en risk att sådant ockuperar vår dag så till den grad att annat tillåts glömmas och försvinna bort. Konsten är väl att trots allt ha fokus på det friska? Att ha utrymme för engagemang, lek och lust?

I vårt hem finns det en liten sjuvårdshörna där handskar, sprit, kompresser och sprutor bor. Där får de hålla till. Hemmet och jag mår gott av det hemmet i stort är en relativt fri zon där inte allt handlar om sjukdom och begränsningar. Hemmet tillåts då bli mer hälsobefrämjande. Salutogent! Här bor det friska, trots att kroppen dessvärre är en aning skröplig. Här finns sång och musik, lek och lust...