22 juli 2024

Att locka präster med en kär nalle

Att försöka styra rekryteringen till tjänster är ett vanskligt åtagande. Många har försökt genom att anlita "professionella" rekryteringsfirmor. I Svenska kyrkan förkommer det att firmor utan särskild koppling eller förståelse för Svenska kyrkans särart som trossamfund får huvudansvaret för att sålla ut lämpliga kandidater t.ex. till lediga prästtjänster. Kombinationen är inte alltid särskilt lyckad.

Vem som bestämmer i en rekrytering har blivit ett aktuellt debattämne. Tydligt är att det finns många förtroendevalda som inte tycker att en kyrkoherde själv ska få bygga sitt team utan att det ska vara kyrkorådets process och beslut. I ett storpastorat blir det verkligen profilerande beslut ovanför den lokala församlingen. Vad som då händer med lokal teologisk och liturgisk profil är enkelt att räkna ut...

Församlingar kan på eget bevåg genom utlysning och annons anstränga sig för locka människor att söka lediga tjänster. De flesta inom kyrkan har väl hört om församlingen som sockrade sin annons om prästtjänsten med påståendet att det var långt till stiftsstaden och domkapitlet! Annonstexter är både roande och oroande. Inte för att några få kryddade rader kan utläsas som teologiska texter så kan de ändå avslöja vad som bedöms vara profilerande och extra viktigt i ett pastorat eller i en församling.

Fortfarande är det därför fängslande att läsa platsannonserna i Kyrkans tidning (här avses nr 29/30 2024) med lupp. Ett och annat fångar verkligen uppmärksamheten. Näsets pastorat ställer frågan: "Slår ditt hjärta för Gud och människor? Vill du till en plats som myllrar av verksamhet?"  Vad nu inledningsfrasen betyder. Kanske att man ska ha en välförankrad tro och förhoppningsvis ett engagemang för dem man möter. Myllrande verksamhet är förstås inte alltid detsamma som att en församling gör vad den ska av gudstjänst, undervisning, mission och diakoni. Den som läser vidare får därefter veta att "Tjänsten omfattar gudstjänster, konfirmander, kyrkliga handlingar, ledning av ideella medarbetare m.m."

Boden lockar med ikryssade påståenden och bredvid rutan som saknar ett kryss står det: präst. De andra förbockade alternativen lyder: Kyrka mitt i stan, Kompetenta kollegor, Fantastisk församling, Naturupplevelser, Massor av musik. Kollegors kompetens och församlingens kvalitéer lockar till frågor om vad som egentligen avses. Och de garanterade naturupplevelserna ska förmodligen avse möjligheter på fritiden.  

Göteborgs domkyrkopastorat vill fånga uppmärksamheten genom en annan sökfras: "Vi söker en präst som är öppen för oväntade möten!" Min gissning är att mitt i Göteborg kan man inte undvika oväntade möten, så det är bra om församlingen kan hitta någon som gillar läget. Beskrivningen av den miljön ser ut så här: "Här hos oss korsas vägarna för göteborgare, turister, musikälskare, kameler och biskopar." Kopplingen mellan kameler och biskopar, hur ser den ut? Är det en antydan om att de "silar mygg och sväljer kameler" i stiftet? Vem vet?

Vad tycks om Nykvarn som har en självbild som slår det mesta. Hybris tänker säkert några som läser hur man skriver för att rekrytera en kyrkoherde: "30 minuter från Stockholm. Tre kyrkor, ett eget kafé och 100% glädje.

Vi har utsett oss själva till "Bästa församlingen i Sverige" sju år i rad! Vill du bli vår nya kyrkoherde?" Hur då bäst? I besökare och deltagare? I kollektresultat? I klang och jubel? Bäst i gemenskap? I mission? Diakoni? I udda annonser?

Bollnäs pastorat testar följande: "Vi söker en kreativ komminister  som vill vara med och utveckla gudstjänstlivet i livfulla och gemytliga församlingar, mitt i natursköna Hälsingland". Det där med att utveckla gudstjänstlivet kan betyda vad som helst. Handboken ger det mönster som ska följas, ja, numera blir det svårt att staka sig vid innantilläsningen och i bara farten säga några egna ord (passande och fromma) i bara farten. Det har biskopen på Gotland fått sig till livs.  Att det är livfullt och gemytligt låter spännande eftersom orden delvis borde kollidera. Vid livfulla sammanträden, gudstjänster etc. kan trevligheten och gemytet stå i vägen för det som är livfullt viktigt och nödvändigt.

I Sundbyberg annonserar man med en bild på nallar klädda som ett brudpar. Rubriken lyder: "Nalle är kär". Texten fortsätter: "Nalle är kär och kärleken är besvarad, det är dags för vigsel i Sundbybergs kyrka. En skolklass har satt sig tillrätta i bänkarna för att lära sig om kristna traditioner". Därefter förklaras i texten att uppgiften i tjänsten bl. a. handlar om mötesplats skola-kyrka. Visst är det en betydande skillnad mellan människofiskare och nallevigare? Tjänsten är benämnd Barn- och familjepräst. Ja, ja, några läsare som behöver en ny tjänst lockas säkert av dessa udda formuleringar.