19 februari 2008

Dass i repris

Redan för ett år sedan - den 18 februari för att vara exakt - skrev Brygubben om att köpa ett dass! Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Mission satsar på småskaliga insatser för att förbättra vattenkvalitén i andra delar av världen. Även i årets fasteinsamling kan man inhandla ett dass.

Man kan säkert göra mycket också hemmavid för att minska slöseriet med vårt rena vatten. Men i detta fall handlar det om livskvalité i samhällen där det råder stor och akut brist på rent vatten. Läs mer hos Svenska kyrkan om årets fasteinsamling.

Där skriver Maria Sandell bl a om Etiopien där kvinnorna i dubbel mening får bära bördan av den bristande tillgången på vatten och den dåliga vattenkvalitén. Bönderna i Tisabalima har börjat samla ihop spillning från djuren för att lägga på åkrarna. Nu kan de konstatera att skördarna har ökat med mellan 25 och 50 procent, ja ända upp till 100 procent beroende på utarmad jorden var från början. Nygrävda terrasser och diken håller också kvar fukten i marken bättre.
Smutsigt vatten är ett av de största hoten mot människors liv. I Etiopien har bara var femte invånare tillgång till rent dricksvatten. Många barn dör, inte på grund av svårbehandlade sjukdomar, utan helt enkelt av brist på rent dricksvatten. Ett glas rent vatten kan rädda liv.
Det är kvinnorna och flickorna som hämtar vatten och många behöver gå långt. Tidsödande vattenhämtning är en av orsakerna till att flickor hoppar av skolan i förtid. Men i Tisabalima finns nu många vattenposter med rent dricksvatten.
Fatima Endris, med sitt minsta barn vid bröstet, är bonde i Tisabalima.
- Jag vill utveckla och förbättra jordbruket så mycket som möjligt, säger Fatima, barnen ska slippa det hårda liv som jag har haft.


(För den dassintresserade erbjuder årets bokrea Göran Bergholms och Ulf Kjellins bok Dass. Bokförlaget Fischer & Co skriver på sin hemsida: I "Dass" beskriver Göran Bergholm och Ulf Kjellin i ord och bild den långa utveckling som legat till grund för dagens uppfattning och användning av toaletten i det västerländska samhället. Författarna har anlagt ett helhetsperspektiv på ämnet och visar på dess bredd i en informativ och underhållande blandning av allvar, humor och grotesk. Allt från dassen i Efesos till Louis Armstrongs laxermedel avhandlas med samma nitiska ambition; att göra hemlighuset lite mindre hemligt...)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar