27 maj 2021

Vem granskar utköpen?

Problemen kring utköpet av kyrkoherden i Örebro kommer att kvarstå under lång tid eftersom beslutsfattarna mörkar eller ljuger om vad som hänt och anledningar till att man bedömde utköpet som nödvändigt. Det ska inte vara upp till "privatspanare" att begära ut dokument som kan förklara situationen. Så kan knappast en ordförande sekretessbelägga ett avtal som detta. Om de som begär ut handlingar i ärendet avvisas kan man överklaga. 

Det borde vara självklart för Kyrkans tidning att på det sättet engagera sig i vad som hänt i Örebro och inte bara gömma sig bakom suddiga benämningar som inte ens pekar ut platsen där detta hänt! Tidningen har både resurser och ambitioner att vara undersökande i sin journalistik! Om någon borde gripa sig an utköpslusten inom Svenska kyrkan genom att granska enskilda fall och försöka avslöja mönstren bakom, ska det självfallet vara Kyrkans tidning. Inte heller när det gällde utköpet av Mats Hermansson i Visby tog tidningen på allvar tag i frågan. Misstanken att det kan ha berott på tidningens engagemang i Visbys kyrkvecka, som en och annan låtit antyda, ska inte ens kunna förkomma!

Det har sagts att det egentligen inte finns några dokument att hämta ut eftersom allt skett muntligt! Om det är sant är också det ett sätt att undgå revision och granskning av det skäliga i besluten och synnerligen anmärkningsvärt. Vilket också det är värt att detaljerat berätta! Det ska helt enkelt inte gå att föra medlemmarna och allmänheten bakom ljuset om vad som i Örebro förekommit haver!