16 oktober 2023

Israel och Palestina - Kyrie eleison!

 Palestinierna har länge levt under orimliga villkor sammanpressade på små begränsade ytor. Ibland omgivna av höga murar. Inte ens vattnet under jorden kan palestinier bruka fritt efter pålagor från Israel. Bosättningar tar alltmer i anspråk av det som rimligen borde vara palestinsk mark. Våldet är ständigt närvarande. Palestinska organisationer som brukar våld utför attacker som möts med repressalier och hämnd som eskalerar och drabbar många fler.

Och så händer det bestialiska Hamas-angreppet, bl.a. på en musikfest och på en kibbutz med hämningslöst mördande, med våldtäkter och gisslantagande. Oförsvarbart mördande! Förfärligt! Därtill totalt dumdristigt eftersom Israel inte stillasittande skulle låta detta ske. Nu blir det krig mot Hamas. Ett krig som mest drabbar civila palestinier. Ett Hamas som går under jorden låter också hämnden riktas mot civilsamhället. Kallblodigt räknar Hamas troligen med att hämnden skulle bli tiofaldig, ja hundrafaldig, och därmed få alltfler palestinier att bli militanta och att aldrig förlåta? Cyniskt och ofattbart!

Israels rätt att försvara sig är självklar! Men svaret på Hamas krig lär inte bli öga för öga och tand för tand denna gång heller. En av världens mest tränade och välutrustade krigsmaskiner rullar igång för att "utplåna Hamas" som fegt gömmer sig i folkhavet, i civilsamhället. Priset betalas av icke militanta, alldeles vanliga, palestinier.

Varför ska alltid de oskyldiga dö i Israel och i Palestina? Ska våldet och hatet någonsin ta slut? Finns det en fred att någonsin nå? Kyrie eleison, Christi eleison, Kyrie eleison!