10 mars 2024

Vad är en fördom?

Inte har väl jag fördomar? Känslan säger att fördomar håller andra sig med och inte jag. Vilket är ett belysande exempel på fördom. Vad en fördom är hörs på ordet: en utan ordentlig undersökning fälld dom. En förutfattad åsikt, uppfattning och mening (enligt SAOB). Ett förhandsomdöme. Som borde ha ett ursprung och en rot.

Fördomar kan leda totalt vilse. Fördomar om flyktingar och invandrare är förrädiska och epidemiska. Hela bunten är  obildade kamelskötare som kommit för att göra Sverige muslimskt - de borde återvända. Liknande uppfattningar har jag hört och avfärdat som, just det, en fördom - när det i själva verket varit något värre: en rasistisk konspirationsteori. Så kan en inrotad och falsk, föråldrad, vidskeplig och intolerant föreställning se ut. Invandrare och flyktingar förvandlas till en homogen grupp av dom! De blir gemensamt omgjorda till muslimer med baktankar. Människornas bakgrunder, kunskaper och erfarenheter förminskas. Att "åka hem" är för de flesta helt omöjligt, deras hem är vårt gemensamma Sverige!

I min barn- och ungdomstid var jag med i en uniformerad ungdomsrörelse. Där fick vi lära oss att säga nej till "tobak, rusdrycker och andra dåliga nöjen...". Klokt och förnuftigt. Parat med andra uppfattningar som vi omgavs av var alkoholism något oerhört farligt. Ett glas så var du fast. Även långt upp i åldern, då jag sedan länge själv börjar dricka vin och annat, satt tankarna djupt. En vinglig person kopplas alltid till berusning. Iden är så stark att den påverkar min varseblivning. Någon som vinglar ÄR berusad. I trafiken, i en butik, på övergångsstället. Neurologiska förklaringar eller andra rimliga göre sig icke besvär. Min dom, fördomen, är allmängiltig, den gäller alla vinglande personer.


Denna fördom drabbar nu mig själv när jag en morgon ska slänga sopor. Käppen får stå kvar hemma när jag går, fullastad med påsar, till soprummet. Plötsligt ser jag mig själv. Vinglande och yrsligt försöker jag gå stadigt till soprummet. Han måste vara berusad! Så tidigt, ja, hela tiden. Han har alltid svårt att gå rakt. Stackars människa!

Om fastan betyder att vi ska avstå från saker och ting, särskilt vårt överflöd, kan jag här ha upptäckt något viktigt. Även jag, den fördomsfrie (!), har ett överflöd av förutfattade och ganska ogrundade åsikter och meningar. Att avstå från vårt överflöd kan denna gång få betyda att invandrade personer får vara enskilda individer med människovärde och egen historia, inte en stereotypisk klump. Det kan även få innebära förståelse för alla dem som har svårt att gå och ter sig yra och vingliga. Och för uppfattningen att... och tankarna på...

Min stilla bön: Befria min tanke, min syn och hörsel från fördomar som låser in mig och begränsar uppfattningsförmågan. Lär mig se på medmänniskor med förståelse, inlevelse och kärlek...