18 oktober 2023

Mikrofoner och ljud, det är svårt det

Möte i ett församlingshem, någonstans i Sverige, för kyrk- och gudstjänstvärdar som ska utbildas...

(Harkel, harkel. Hrrrmm. Donk, donk) Hörs det? Några nickar visst. Kanske kan vi dra upp volymen lite. (Harkling). Jaha. Så ja. Nu hörs det. Volymen är perfekt. Nu. Tack!

Idag ska ni vara välkomna! Detta möte är ordnat av...(prassel, blädder..) av... studieförbundet SKS, heter det Bilda nu, jaha, Sensus… och av vår församling. Det är en stor.(.harkel, hrrmm...) ära...att välkomna Sverker Svenström...hit. (Visk, visk...) Förlåt Sven Sverkström.. Sven Strömsten...hit! Han är ljudtekniker på radion, eller i den. Eller har varit. I pausen serveras bullar och man kan få kaffe för den som vill...finns det thé och ett glas vatten kan man nog få hit fram till talaren. Det kostar 25 kronor. Då lämnar vi ordet och platsen tom för vår gäst Sverker Sven Ström...(mummel…)

(Skrap, prassel. Donk, donk.) Hör ni mig? Det hörs ju bra! Tack för inbjudan som riktades till mig för så länge sedan. Jag heter Sven S Strömsten och är ofta ute och föreläser, det gör jag, för grupper som ofta använder mikrofon. Först nu har jag kunnat komma ifrån för att besöka Er. (Hrrmm. Sniff.) Det biter i kinderna och höstförkylningarna är här och jag ska tala om hur man använder mikrofon vid offentliga framträdanden. Vi vill ju inte bli smittade. (Harkel…)

Ni kan ju alla se hur jag håller mikrofonen strax under munnen utan att de möts. Oj nu for mina papper iväg. (De plockas upp) Det var värst vad ostadigt talarstolen står. Jaså, ni kallar den för ambo? Kanske kan man lägga något under så det inte vickar så förskräckligt. Så där ja. Var var jag nu... Jovisst... Mikrofonen ska vi ikväll göra till vår bäste vän. Vi ska lära oss att komma den nära och det utan att flåsa och pusta, killa den i örat, så att säga. Nu kör vi!