11 mars 2021

Grotesco i grotesk inspelning

Vem har ansvar för kyrkorummet, dess helgd och rikedomar, när det som i Värmdö "lånas" ut för en TV-inspelning eller till ett annat samfund för en vigsel eller begravning? Kyrkoherden eller församlingsherden kan inte delegera bort sitt ansvar för skötseln av församlingens kyrka/-or. Normalt ska upplåtelse av kyrkan beslutas av kyrkorådet/församlingsrådet som kan delegera till herden eller en grupp att ta hand om sådana ärenden. Enligt KO 41 Kap får kyrkan upplåtas för biskopen och hans ämbetshandlingar. Församlingens präster får där fira gudstjänst. dessutom stadgas det i 3 § 

En kyrka får upplåtas för andra ändamål än de som avses i 1 eller 2 § bara om det kan antas att kyrkorummet och dess inventarier kommer att behandlas med pietet och aktsamhet. Den får inte upplåtas för något ändamål som kränker kyrkorummets helgd. En upplåtelse får inte heller ske på så sätt att den hindrar församlingens gudstjänstliv eller verksamhet i övrigt.

Pietet och aktsamhet var orden. Även för dem som inte uppfattar kyrkorummet som heligt kvarstår i alla fall aktsamheten och pieteten. Det har varit svårt att på nätet hitta hela Grotescos akt i kyrkorummet. De snuttar jag lyckats se andas inte pietet! Ett exempel från oktober 2008 visar att detta inte är första gången man fullständigt ignorerat Kyrkoordningen. 

I samtal om delaktighet kan man inte undvika sådant som befogenhet och ansvar. Dessa kan sällan delegeras. Någon är ytterst ansvarig även om andra vid vissa tillfällen får vara den förlängda armen. I Grotsecos fall kan man undra om församlingsanställda var behjälpliga under inspelningen och därmed borde ha satt stopp? På rådets och herdens uppdrag?