23 december 2020

Adventskalender 23


Detta kort är ett montage med hjälp av två bokmärken. Kortet har fungerat som ett minnesmärke, en komihågbild man givit en vän för inte bli bortglömd t ex i samband med konfirmation. På kortets baksida står: Ett litet minne af den vän som icke glömma kan sin vän. Till Elin från Augusta.

Kortet här intill har tydligt julmotiv genom den tryckta Bibelversen från Jesaja 9:6.

Ängeln har glitter på vingar och särk, ett försök att efterlikna en himmelsk strålglans. Den knäfaller utanför kyrkan som en påminnelse om att undret som en gång hände snart ska aktualiseras under valven. 

Arkitekturen på kyrkan är egendomlig. Den har två rum bredvid varandra, en udda tvåskeppig kyrka med en sakristia till höger. Tornet är inte så högt och har ett mindre tak. I England har många kyrkor samma form på tornet som då kan sluta i något som liknar ett torn på en borg eller ett gammalt slott. Krönet på tornet skulle kunna användas för försvar vid angrepp, utmärkt för bågskyttar. I bokmärkesvärlden är mycket möjligt.

Idylliskt och lugnt ser det ut. Snart ska änglasången jaga upp herdar när välljudet stiger mot höjden där ute i nejden: Gloria in excelsis Deo! Ära åt Gud i höjden och på jorden fred...!