20 december 2020

Adventskalender 20

 

Jul i stugan och vise män i krubban på detta ryska kort. Stackars Josef är frånvarande. Stjärnan ser ut som en komet till vänster på kortet. Utanför julfirandet väntar djuren och naturen. I krubban ska alla djur som ritas eller ställs där symbolisera hur hela skapelsen tillber den nyfödde. På dagens kort är de frånvarande.

Att visa detta kort kan tyckas vara lite för tidigt. Men i ett och annat hem plockas krubban fram och ställs i ordning inför julen. Möjligen väntar man med Jesusbarnet och de vise männen. Krubban kan ses som det lilla vi har kvar av egna husaltaren. Den kristna trons närvaro i hemmen är annars rejält undanskymd och undanplockad. Biblar och kors är osynliga.

I  Ryssland, har vi fått lära oss, kan det hos de fromma och troende finnas ett hörn i hemmet där ikonen sitter och överblickar hela rummet. Ikonen som ett fönster mot himlen går även åt det andra hållet där de heliga kommer oss till mötes. Där kan man stanna till inför den förhöjda bilden i bön. Många kysser dessutom sina ikoner som en akt av vördnad och tillbedjan.

I Ulf Abels bok Ikonen - den besjälade bilden kan man läsa att i "slavisk tradition har man samlat familjens ikoner i en hörna i rummet, det som på ryska kallas krasnyj ugol, det vackra/röda hörnet..." Dessutom står det att när "besökare i gammal tid trädde in i huset var det på ikonerna man först hälsade innan man vände sig till husets folk." (s95)

Ikoner har för många yngre blivit bilder på en dators "skrivbord", symboler som ska leda vidare till ett visst program. Ikoner kan även syfta på särskilt berömda och beundrade film- eller rockstjärnor. De har nått ikon-status kommenteras det understundom (dvs ibland). För personer som har krubbor är det tid att ta fram och placera ut dem. Leta gärna fram Era ikoner och ställ dem på hedersplats i hemmet...