14 oktober 2023

Klockan fem stänger församlingen

Klockan fem stänger församlingen! Nio till fem händer det mesta. Fast det är inte alldeles sant. Redan klockan fyra har de flesta gett sig av. Några enstaka grupper samlas under ett par av veckans kvällar. En kvällsmässa finns nog kvar. Konserter, samtalskvällar och annat kan förstås bryta mönstret.  Men personalen arbetar allt mer kontorstider. 


I moskén i Göteborg var receptionen stängd en gång vid ett besök. Kunde församlingarna ha en liknande skylt när de stänger tidigt?

Flera har arbetstider som passar att de bor långt borta från församlingen. Särskilt om det gäller präster, församlingsherdar eller kyrkoherdar, kan de sällan delta i andras gudstjänster eller verksamheter. Den gamla tiden är borta då det alltid fanns någon tillgänglig. Idag är det snart bara jourhavande präst som kan nås. Bra eller dåligt? Nödvändigt eller har det bara blivit så?

Dagtid är åtminstone den arbetande delen av församlingsborna upptagna och kan inte ta del av det som erbjuds. För deras skull behöver det finnas ett och annat på andra tider, inte för att det heller är så enkelt eftersom efter arbetet ska barn (där de bor) och hem ha sitt. Varje församling med självaktning har säkert ständiga överläggningar om hur de ska möta sina medlemmar och erbjuda dem bra gudstjänster och aktiviteter, när och på vilket sätt.