03 september 2024

Psalmboken som bönbok

Den svenska psalmbokens ställning som folkbok är, om inte alldeles försvunnen, starkt försvagad (notera ordkombinationen). Under min uppväxt var det ännu vanligt att människor läste i sin psalmbok bittida och sent, som en enkel morgon- eller aftonbön. Den vanan hör vi sällan om idag. Psalmböckerna har sedan slutet på 1600-talet haft betydande inverkan på fromheten i landet, det svenska språket och som litteratur. Den betydelsen kommer vare sig den nuvarande eller kommande psalmboken dessvärre att få.

Psalmboken har under generationer varit en flitigt nyttjad bönbok. Säkerligen har Psaltarens oförlikliga psalmer varit stilbildande och förebild i många psalmböcker världen över. Bland psalmerna i kyrkornas psalmböcker har åtskilliga formulerats som direkta böner. Andra har berättat bibelanknutet eller varit teologiska och poetiska framställningar av kyrkans tro, s.k. sjungen teologi.

Vore det inte hög tid att uppliva bruket av psalmer som böner? Enskilt, i andakt och gudstjänst. I veckomässor finns ofta en stund för förbön. Då vore det bra att även låta församlingen slå upp psalmen och ljudligt be med genom att man gemensamt läser, dvs. ber, en psalm. Om det känns en smula ovant och osäkert kan den trinitariska psalm 20 fungera bra som en början. 3 verser kort, koncentrerad och innehållsrik: 

1.
Helige Fader, kom och var oss nära,
Låt oss förnimma kraften av din lära;
Du, som kan giva mer än vi begära,
Hör oss, o Fader.

2.
Jesus, var när oss, du, som dog för alla;
Frälsning beskär oss; hör, vi dig åkalla.
Led oss och bär oss, att vi ej må falla;
Du är vår starkhet!

3.
Helige Ande, som i sanning leder,
Himmelska duva, sänk i dag dig neder;
Helga, välsigna varje själ som beder.
Amen, ja, amen!

Vanligtvis ber vi, riktar vår bön till och genom Jesus Kristus, vår Herre. Böner till Gud, Fadern är också ganska vanligt. Vi är mera obenägna att be till den Heliga Anden. I psalm 50, Kom, Skaparande, Herre god, erbjuds en sådan möjlighet med ord som ljudit sedan 1000-talet och då på latin. Den sjungs ofta i sin latinska form vid prästvigningar, Veni Creator Spiritus. Den psalmen kan fungera som bön, sjungen eller läst, liksom psalm 51, Kom, helge Ande, Herre Gud.

Idag blir avrundningen några ord ur psalm 51:3: Du helga eld, all världens tröst, låt kärlek brinna i vårt bröst. Du gode Ande, giv oss stöd, och himmelskt mod i jordisk nöd...