06 november 2020

Lögn ett starkt klister

Glåmig och trött blir man av att ha valvakat i snart tre dygn. The never ending story gör sig påmind. Först val, sedan rösträkning. I Sverige slipper man i stort sett efterföljande drama i rättssalarna. Men det finns flera led kvar. Elektorerna och deras röstande kan även det bli ett slagfält. Vi väntar och ser med stigande förvåning över hur  mer än 60 miljoner amerikaner tycks nöjda med Trumpismen. Hisnande. Många av dem tror därtill att valet håller på att stjälas! Varför då? För att Trump sagt så. Som en vore han en halvgud och mer därtill.Men så är tron på tomtar och tandfen omfattande och utbredd i det stora landet i väst.

Demokrati är inte alls någon enkel affär. Och den kan lätt manipuleras och undergrävas. Populister i öst och väst hoppas på Trump. Även en och annan sansad person gör så. Vilket många av oss inte kan förstå. Hur tänker de?

När Joe Biden beskylls för att vara kommunist och socialist, vet de som anklagar ens någonting alls om vad dessa politiska ideologier och idétraditioner står för? Det blir löjeväckande och obegripligt. Kanske ska det förstås som vinklade demagogiska knep? Det värsta är att så många verkar tro på dessa beskyllningar. Etiketterna klibbar sig fast, ty lögn är ett starkt klister.