23 augusti 2021

Var sitter tron och vilket utrymme har den?

Hur stor plats ska en kristen tro ta i en människas liv? Frågan verkar omöjlig att att ställa och än mer svår att besvara. De flesta har inte tänkt tanken. Många bryr sig inte. Tron finns väl bara där, skulle en och annan mena, för att aktiveras när det är rimligt eller finns behov. Ja, var sitter tron egentligen? I tanke.. och handling, i ord och liv? Kanske har kristen tro, och annan tro också, en alldeles egen liten hörna för sina elektrokemiska signaler, starka ibland och ytterligt svaga vid andra tillfällen.

Även om frågan om platsen och utrymmet för kristen tro inte kan ges några enkla svar är det lätt att inse att trons plats ständigt utmanas och trängs undan. För ett par sekler sedan var Gud och kristen tro mera närvarande i människors liv och spelade en stor roll även i det dagliga livet. Bokhyllorna fanns inte i de flesta människors hem. Ägdes någon bok var det framför allt psalmboken som var både andakts- och läsebok. Kyrkogång var påbjuden och blev därmed något dubbelt. 

I vår tid tävlar så mycket om vår uppmärksamhet och fyller oss med så många intryck att tron nästan kan te sig irrelevant för den som inte har dagliga rutiner för att låta den andas i bön och andakt så att den är aktuell och kan belysa andra intryck och uppmärksamhetskrävande händelser och företeelser. Bara det mediala trycket är monumentalt vilket möjligen kan förklara den ofattbara skepsis som propageras och växer inte bara i USA med misstron mot journalistik och etablerade nyhetsförmedlare. Lägg till datorer och internet, tidskrifter och veckotidningar, böcker i fast eller uppläst form, olika kulturyttringar och mängder av andra saker som fyller varje dag.

I allt detta en tro på reträtt. Så till den grad att föreställningen om att det räcker att vara kristen i kyrkan har fått utbredning. Till och med förtroendevalda är gärna med och är kyrka, oavsett om de delar kyrkans tro, bekännelse och lära på något mera omfattande sätt. Sällan hör man talas om hur de politiska partierna i kyrkan omvänt är beredda att representera kyrkan i sina partiers vanliga sammanhang. Ja, det gäller många av oss andra också, är vi ombud, ambassadörer och vittnen för tron i de sammanhang där vi annars hör hemma och rör oss?

Så tänk gärna en vända till på vilken plats och vilket utrymme tron har i det egna livet!