31 mars 2023

Gud som haver barnen kär...


 Ett tyskt kort med verkliga små aktörer som agerar jägare och samlare. Flicka samlar ägg av strutsstorlek och pojken bär geväret käckt över axeln. Så duktig verkar han inte vara eftersom haren förstår att den kan gömma sig bakom pojkens fötter och ben.

Av rörelseriktningen och ansiktsuttrycken att döma verkar en puss i påsk vara på väg. Motivet väcker tankar kring barn och våld. Alltför många små barn och ungdomar har tvingats ta till vapen för att föra de vuxnas krig. Till och med i Sverige utrustas ungdomar med dödliga vapen och ger sig ut på jakt efter motståndare och fiender.

I USA kan associationerna gå till alla orimliga skolskjutningar och vapenlagar som låter så gott som alla utrusta sig med skjutvapen, vare sig de är lämpliga och balanserade eller ej.

Påskkortet idag kan få bli en väckarklocka och påminna oss om barnkonventionen som blivit svensk lag och om barns omistliga och icke förhandlingsbara rättigheter.

När pridefärgerna sprider sig på kyrkans textilier kan jag tycka att det vore väl så motiverat att lyfta fram barnen som tillhör de allra svagaste och mest utsatta på vår jord. I orostider, i krig, under förtryck och svält är det alltid de små som får betala priset. Kom t.ex. ihåg alla bortrövade barn som Ryssland tar hem som krigsbyte. Eller barnpornografins offer.

Påsken är på många plan en historia om lidande och behovet av försoning. Så önskan om en Glad Påsk kan idag få innebära en rungande protest mot villkoren världens alla utsatta barn lever under. Dags att åter be Gud som haver barnen kär...och tänka på vad vi kan göra för att förändra villkoren barn kan leva under...