14 december 2023

14 Helgkortskalender 23

Till helgerna kunde man lika gärna sända ett kort med en kyrka som att välja tecknade motiv. Här en tidig bild av Olaus Petri nygotiska kyrka i Örebro. Kyrkan invigdes i advent 1912 med pompa och ståt. Förmodligen på grund av det nyliga datangreppet på Svenska kyrkan kan församlingens sidor om kyrkan inte fullt ut visas. Det är inte så många som vet att till invigningen hade E.N. Söderberg skrivit en kantat vars slutpsalm sedemera blev en psalm i psalmboken (nr 171 i gamla och nr 370 i nuvarande psalmbok). Det är inte alla församlingskyrkor som har en alldeles "egen" psalm i psalmboken.

Fil. dr. Erik Natanael Söderberg var redaktör för Örebro Dagblad året 1910-1911. Han var medlem i 1910 års psalmbokskommitté. (uppgiften från  Bengt Ingemar Kilströms "Psalmdiktare i Strängnäs stift).

Första versen slår an tonen:

Tack, o Gud, att i din kyrka, våra fäders tempelgård, du beskär oss ljus och styrka och din trogna herdevård. Än i helgedomens famn samlar Jesu Kristi namn en gemenskap omkring ordet, dopets bad och nattvardsbordet.

Den granskog som nästan skymmer kyrkan är numer ett minne blott. Stora lövträd växer där istället. På den nedersta bilden är inte församlingshemmet (ligger där staketet löpte) byggt ännu, men granar stod då alldeles intill kyrkan. Där är det en parkering för kyrkobesökare idag. Åk dit och parkera , vet ja! Och besök kyrkan!