21 januari 2021

Gudstjänstordning och vankelmod

Den som befinner sig stark minoritet i ett sammanhang kan nog uppleva situationen som omöjlig och därtill känna vanmakt eftersom den egna hållningen inte kommer att påverka helheten särskilt mycket. 

Om det finns vanmakt i situationen vore det rimligt att beskriva denna vanmakt. Det skr sällan så att man bättre kan förstå upplevelsen. Vad är det man önskar som inte sker? Vad vill man förändra, hur skulle det se ut istället? I doktorsavhandlingen som behandlade tillståndet i församlingen utmålades vå frågeställningar: en pluralism av församlingar och en pluralism i församlingen. 

Man kan förstås samtidigt hävda behov av en pluralism i församlingen och en pluralism av församlingar. I församlingen var mångfalden tydlig i det att olika människor från olika sammanhang och sociala klasser samlades i stora skaror. Mångfalden eller pluralismen bestod inte i att gudstjänsten vacklade mellan olika sorter och typer. 

Det hände att friare attityder önskades så att frikyrkornas gudstjänster blev måttstock eller att gudstjänstovana omedelbart skulle känna sig hemma genom att deras språk blev riktningsgivare. Det är inte pluralism utan otydlighet och vankelmod. Istället erbjöds "mässa tolkar mässa" och pedagogiska pamfletter som berättade om gudstjänsten och mässans olika moment. För övrigt var det alla medkristnas uppgift att se till att nya besökare välkomnas och ges möjligheter att bli hemmastadda i gemenskapen och gudstjänsten. Inte minst de livliga samtalen vid kyrkkaffet bidrog till denna inkludering.

 Eftersom församlingen ingick i en samfällighet där det ömsesidiga beroendet, särskilt i ekonomiska frågor, var stort tillhör pluralismen de villkor man levde under, det är ett faktum. Om någon inte trivdes i församlingens gudstjänst vore det gott om de fann en annan gudstjänst där de kunde känna sig hemma. Konstigare än så var det inte. Vi tillhörde en gemenskap av församlingar där var och en utvecklade sitt arbete i medvetenhet om de övrigas verksamheter och profiler. Överströmningen oss emellan fortgick. 

Men när det närmar sig strid om inriktning, som skedde i några fall, stod innebörden i vad som händer med ett hus som råkar i strid med sig själv glasklar. Det försvagas och vacklar.