14 januari 2024

Förtränga och glömma som skön konst

 Konsten att använda och söka på Google bemästrar inte jag. Direkt efter frukost denna morgon ville jag försöka hitta texter om djur som avvärjer attacker från luften, av falk, hök eller örn, genom att låtsas helt ovetande om hotet. Alldeles bestämt vet jag att jag läst om fåglar som bara fortsätter strutta runt inför det troliga luftanfallet. Får helt enkelt återkomma när jag lyckats hitta sådana exempel.

Själv är jag upptagen av att förtränga ett ständigt vinande ljud i öronen, s.k. tinnitus. Omgivningen antyder ibland att det har med stigande ålder att göra. Ha, ropar jag. 75 är väl ingen ålder! Diagnosen, som jag doktor Stenström utfärdat, är att buller och oljud orsakat missljudet. Genom att inte låtsas om det kan otyget försvinna! Jag glömmer helt enkelt att höra det och då är det som om det för stunden upplöses och bara låter höra av sig vid ett senare tillfälle.

Förträngning kan uppövas till hög konstnärlig nivå. Den egentliga innebörden är att göra något så smalt att det som ska passera får allt svårare att göra det. För min del har minnet gjorts synnerligen trångt, eller välfyllt om man vill se det i försonande ljus. I många år har jag liksom "inte vetat", förgätit, att mina DVD-filmer är för många, i anstötligt antal för många. Vem kan titta på tusentals sådana filmer i framtiden när tekniken försvunnit och streaming, eller vilken teknisk lösning det en gång kan bli, helt har tagit över? Filmerna stod fint uppradade i bokhyllan där de trängt bort och undan fina böcker av alla de slag. För att inte berätta om hur det i källaren stuvats undan lådvis med ihärdigt insamlade och inköpta filmer. Fynd, på sin tid, idag alltmer uppfattade som oanvändbara plastbitar. Deras existens förträngde jag.

Utveckling och förklaring av ordet glömma i Svenska akademiens ordbok kan understundom bli som skönklingande poesi, lämpad för högläsning och eftertanke: "för ögonblicket l. stunden o. d. icke komma i håg l. tänka på (ngn l. ngt l. att göra ngt); glömma av (ngn l. ngt); (oavsiktligt, av glömska l. därför att ngt annat fyller tankarna l. upptager intresset) förbise l. förbigå (ngn l. ngt) l. försumma l. uraktlåta (ngt l. att göra ngt); stundom: bortse från l. vara blind för (ngt); särsk.: av förbiseende uraktlåta att nämna l. omtala (ngn l. ngt), utelämna, uteglömma".

En dag gick det inte längre. Påminnelserna, särskilt de muntliga, blev för många. Det fungerade inte att förtränga, glömma, inte låtsas om, längre. Många hundratals filmer rensades ut och kunde förmedlas till personer som fortfarande visste att uppskatta dessa cineastiska fynd: västerns, draman, thrillers, romantiska historier, komedier, klassiker, you name it!

Prokrastinering, säger de som kan fina ord. Icke, sa Nicke, säger jag. Det handlar inte om att medvetet skjuta upp - nej, det handlar om att borttränga tills man glömmer! En konst jag utvecklat till förfining och elegans. Vad jag förträngt? Det kan jag inte påminna mig.

Att det är så visar sig genom att jag efter något år kommer att skriva en text som denna igen. Då har jag helt förträngt att detta alls formulerats för att sändas vidare till andra som alldeles förträngt att de någonsin läst en text som denna. Så där håller vi på...