16 juni 2023

Till polisen: Ring, ring, bara du slog en signal

På gamla filmer kan personer, som blir attackerade eller berövade någon tillhörighet, höras ropa: POLIS, POLIS! Tanken var att någon patrullerande polis skulle kunna uppfatta ropet på hjälp. Eller möjligen att någon annan kunde föra ropet vidare. Men det var oerhört länge sedan poliser syntes gående på stadens gator.

När jag var barn var det värsta som kunde sägas om polisen: polis, polis, potatisgris. En ramsa som både uttryckte ringaktning men även viss rädsla och respekt eftersom den bara kunde ropas på avstånd från ordningsmakten. Idag får poliser höra och utstå mycket värre och hemskt annat elände. Blåsljussabotagen i samband med tänkta Koranbränningar kan visa hur det blivit och står till idag.

Nyligen ägde ett mord rum i en lägenhet i nästa portuppgång från oss. Oro och bekymrade tankar blev följden hos många som bor här. I tisdags ringde det tidigt på dörren hos oss. Vi hade inte hunnit göra oss riktigt i ordning. En granne som varit ute med hunden berättade att det lilla fönstret till vår källare stod öppet och på gatan låg ett litet Brio-tåg.

Inbrott hade det varit. Björnligan var det nog inte. Någon synnerligen spenslig person hade ålat in genom det uppbrutna fönstret och snott åt sig kläder, leksaker, dvd-filmer och förmodligen frimärken. På gatan måste någon ha hjälpt till för att få ut både grejer och person ur källarförrådet. Det blev till att ringa bostadsbolaget, polisen och försäkringsbolaget. Men, och här kommer ett stort MEN. När telefonsvararen hos polisen gick på uppgavs redan tidigt på morgonen att väntetiden var 50 minuter! Ett alternativ var att uppge sitt telefonnummer så skulle de ringa upp. Bra alternativ! Självklart valdes det…

Idag fredag väntar vi ännu på att polisen i Örebro ska ringa oss! Det visar sig att även brottsbekämpning är som Guds nåd, outgrundlig och oändlig. Visst har vi läst om poliser som bara tar emot anmälningar, lägger dem på hög för att därefter avsluta ärendet. Någon tid eller något intresse att ta sig an smärre brottslighet finns inte. Ska det verkligen bli behövligt att sätta privat kamerabevakning på sina cyklar, källarförråd och bilparkeringar eftersom ingen bryr sig, inget görs? För vår del gnolar vi en aning ilsket på dängan: Ring, ring, bara du slog en signal...

Tråkigt var också att vi hade en helt annan anledning att ringa Njurförbundet som inte hade tid att prata för de skulle ha ett möte. Nå, de svarade i alla fall. De lovade att genast efter mötet ringa tillbaks. Även i det fallet har vi anledning att sjunga: Ring, ring, bara du slog en signal.