20 augusti 2023

Släktbilder från början av 1900-talet


Bilder från längesedan. Släktbilder från min mamma Inga-Gretas sida. Hon var född Karlsson och hette som gift Stenström i efternamn. På båda fotografierna står hennes föräldrar, mina morföräldrar Agnes och Gustaf. Sittande är Gustafs föräldrar och stående till vänster på bilden är Gustavs bror med fästmö/fru.

Varje gång bilderna kommer inom synhåll funderar jag på vad för sorts människor de var. De enda jag mött är mina morföräldrar. Men mormor Agnes Selinda Ottilia hamnade tidigt på Mariahemmet i Visby där hon dog när jag fortfarande var en liten sork. 

Att dessa 6 människor tog flera gemensamma kort tyder på att fotografier var viktiga för att hålla åtminstone en visuell kontakt med sina släktingar. Mina morföräldrar bodde i Visby och de övriga i Småland. Morfars föräldrar var från Agunnaryd i Småland.

Ibland tänker jag också på vad mitt arv från smålandssläkten består av. En vilja att samla? Viss försiktighet med pengar och ekonomi eftersom den varan har det genom livet varit sparsamt med. Finns det någorlunda likheter i personlighet eller utseende? Eller klädstil? Fluga har jag i alla fall inte haft sedan jag var barn.

Naturligtvis är jag glad att korten finns kvar. En ögonblicksbild från det tidigaste 1900-talet. Mamma föddes 1914 och korten här kan väl som mest ha tagits några år dessförinnan.