Konserterna står som spön i backen. Bilden är aningen udda men lär syfta på hur intensivt ett spöregn kan vara, hur mycket regn som öser och störtar ner från himlen. Men även om musiklivet i en stad tycks nästan överetablerat är det faktum att det finns ett livligt och aktivt högkvalitativt musicerande ett vittnesbörd om kärlek till musik.
I Örebro finns åtskilliga duktiga körer: Örebro kammarkör, Stella, Örebro studentsångare (som nyligen firat 30-årsjubileum) och många flera men här onämnda. Därtill bor den internationellt kända och hyllade Svenska kammarorkestern i vårt konserthus! I söndags kväll ägde en Festkonsert med musik enbart av Otto Olsson rum i Olaus Petri kyrka. Höjdpunkten var Te Deum av organisten och kompositören Otto Olsson, en av Sveriges främsta, om inte den främste, inom kyrkomusiken någonsin.
På Heliga Trefaldighets dag så var det talande att vid inträdandet i kyrkan möttes besökarna av en vägg med stolar på gradänger, som en sinnebild för den himmelska härskaran som ständigt lovar och prisar Gud. Omkring 50-60 sångare skulle jag tro att det var i körerna Olaus Petri Cantores, Ungdomskören OPQ och Olaus Petri Vocalis (med uppskattade internationella framträdanden) som samsjöng galant och otroligt fint denna afton. Dirigent var organisten i OP Mats Bertilsson, som ledde med trygg och fast hand. Musiker, säkert ett tjugotal, ur Drottningholms Barockensemble medverkade också med fin klang och lyster, framför allt i Te Deum. Orgeln trakterades av Björn Gäfvert, organist i Immanuelskyrkan i Stockholm (Equmenia) och ordförande för Drottningholms Barockensemble.
Innan konserten brusar det en aning av lågmäld konversation. När körerna tar plats, iklädda röda fotsida kördräkter, ökar förväntningarna och sorlet avtar. Från predikstolen hälsas alla välkomna, publik såväl som de olika musikgrupperna som denna kväll ska gjuta liv i Otto Olssons kompositioner. Dirigenten inleder också med några intressanta kommentarer om giganten Otto Olsson, som bl. a. var sakkunnig och kontrollant när Setterquistorgeln i Olaus Petri togs i bruk 1913.
Om Otto Olsson stod det bl.a. i konsertprogrammet att han tidigt rönte "stor uppskattning för sitt virtuosa orgelspel och för att han i sina tonsättningar uppvisade stor skicklighet i att kombinera utomordentlig kontrapunktik med ett senromantiskt tonspråk."
Förmodligen var vi kring 150 personer som avnjöt konserten i Olaus Petri. Med en stormusikalisk satsning som denna borde kyrkan med sina närapå 500 sittplatser (bänkar och extra stolar) varit sprängfylld! Sedan länge är det en ganska fåfäng förhoppning att Nerikes Allehanda, Tvärsnytt eller Radio Örebro ens skulle råka nämna konserten, än mindre låta någon insiktsfull och kunnig recensera den. På måndagen visade det sig att Allehanda söndag afton hade en kritiker på plats på Frimurarlogen där några sångare och band hade uppträtt. Om den klassiska musiken, inkluderande all kyrkomusik, negligeras alltmer blir det ett allt större och viktigare upplysningsarbete för oss som uppskattar klassikerna. Avanti!
Det går bara inte att vara med överallt, brukar det heta. Både från media och utebliven men presumtiv publik. Vilket är sant. Min tanke är att körer som tar del av varandras teknik, stilar och förmågor bara kan gynnas av den erfarenheten. Därtill kan de få en bild av hur rikt och omfattande körlivet i trakten är!
I Olaus Petri har gudstjänstdeltagarna i alla fall glädjen av att se och höra de egna musikgrupperna i gudstjänsterna ganska ofta enligt uppgjort och på nätet synligt schema. Där och då tillkommer fler än de tre grupper som fanns med i den aktuella konserten som t.ex. Ceciliakören, Gosskören och Musikkåren!
Vad fick vi då lyssna till under den förnämliga konserten i Olaus Petri? Följande verk fanns med:
Tantum ergo sacramentum op 23:1 (1906)
Inför den Eviges ansikte op 60 (1948)
Ave Maria op 23:2 (1909)
Advent (1908-16)
Jungfru Marias lofsång (1908-16)
Påsksång (1905)
Allt fullkomnat är, o Jesu (1913?)
Pingstsång (1905)
Säll den (1917)
Te Deum op 25 (1906)
Dagarna innan konserten spelade körer och orkester in en skiva vilken även lär ska finnas på Spotify! Så något av det människor missade denna söndagskväll kan inhämtas vid ett senare tillfälle...
Här en annan konsert med Otto Olssons Te Deum från Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm:
https://youtu.be/wU-BBzIUu8Y?si=DWgAqRJdi5LnwmjI