17 augusti 2020

Att blinka för lugn och fred

Samhällsproblem behöver bearbetas i alla möjliga sammanhang. Även på sociala medier och i samtal när det går. Det finns stora problem som verkar omöjliga att påverka för enskilda personer och det finns små problem som kan verka lika omöjliga att råda bot på. Bot var namnet. Kanske ett kännbart åtgärdspaket kunde råda bot på det som för tillfället retar mig mera än mycket annat. Förare blinkar inte när de ska svänga!

Uteblivna blinkningar kan tyckas vara just en minimal svårighet. Men i förlängningen blir den större. Det skapar olust och irritation så till den grad att jag blir en sämre förare. Bilarnas förare blinkar dessutom. när de väl blinkar, inte så sällan åt fel håll. Komplikationer uppstår.

Värst är det när den som ska svänga korsar andras farleder. Då blir det risk för krockar mellan fordon. Men även i filer där man kan köra rakt fram eller svänga vore det en hjälp om det blinkades. Ta också filbyten på stora väger. Plötsligt kan en bil bara dra iväg över till en annan fil utan att ha markerat att åtgärden var på gång. Illa!

Allt färre blinkar. Snart slutar de flesta att blinka och vi får en trafik med stora osäkerhetsmoment. Fordonsförare borde blinka och på så sätt bidra till en fredligare värld. Jag åtminstone skulle bli vänligare stämd och lugnare i trafiken. Som det nu är ropar jag ilsket i min bil: har blinkersen gått sönder? Har du fel på elsystemet?! Vingelpetter! Vart ska du egentligen? Sluta vela - blinka! Du hotar freden!