11 februari 2021

Länge leve VI och DOM!

Vi och dom har det gått troll i! Denna enkla uppdelning demoniseras och förkastas som vore den i sig något rasistiskt eller en metod för förminskning använd i förtryckande syfte. Om Djurgården möter ÖSK (Örebro Sportklubb) i fotboll vore det egendomligt om begreppet vi och dom inte fick användas och vore förbjudet. Vi gotlänningar och dom Stockholmarna kan man behöva säga, t ex under Stockholmsveckan i Visby. Vi som bär glasögon och dom som inte gör det och vi som är fotgängare och de som kör bil kan man också behöva säga. Vi vinterbadare och dom som ännu inte är det...

Vi och dom är med andra ord mycket användbart och kan användas för att i vissa lägen få ordning på tillvaron. Vi som är kroniskt sjuka och dom som inte är det kan jag höra mig själv säga, vi som går i dialys och dom som inte gör det. Stor skillnad i villkor utan att orden innebär förtryck, stigmatisering eller nedsättande utdefiniering!

Vi som skriver på vår blogg och de som aldrig gör det kan man säga utan att det behöver betyda någon avståndstagande kritik av icke-bloggarna. Vi som är aktiva i kyrkan och dom som inte är det kan man behöva fundera över om man utifrån ett församlingsperspektiv vill analysera kyrkans läge och betydelse i det svenska samhället. 

Dom som generellt kritiserar vi och dom har haft otur med sitt tänkande. Uttrycken kan anvädas destruktivt och för att spä på konflikter och klyftor. Men det kan också brukas för att benämna sin verklighet och värld för att bättre förstå alla varför, när, hur och var. 

Länge leve Vi och DOM!