08 mars 2024

Borta bra, men hemma bäst?

Kyrkans värld är ganska liten! Kyrkans värld är oändligt stor! Eller hur! Därtill kan den lilla lokala världen ibland verka stor och svåröverblickbar. För andra har den stora vida världen blivit liten, för dom som anser sig ha överblick. Det blir en fråga om perspektiv och utgångspunkter.

För den som befinner sig i en kyrka är det bra att ibland få insikt och kunskap om andra kyrkor och samfund. Ekumeniken är ett sätt att förhålla sig till andra, med intresse och nyfikenhet. Hur tänker man där? Vilka trossatser är ovärderliga i det sammanhanget? Hur ser brottningen med auktoritetsfrågor, medlemmars inflytande, etiska och teologiska konfliktfrågor osv. ut? Sedan kan spegeln vändas mot det egna sammanhanget. Vilka blir svaren på sådana frågor?

Ibland blir läsning ett sätt att få lite kontakt med andra sammanhang. Nätets mer sociala delar är inte att lita på. Men det finns hemsidor och annat som kan öppna upp vår kyrkliga "ankdamm". Lutherska världsförbundets hemsida kan erbjuda en sådan öppning. Eller pröva Kyrkornas världsråds hemsida för att få kännedom om ekumenikens världsvida engagemang.

Många människor som jag mött genom åren har haft bestämda åsikter om den katolska kyrkan baserade på nästan ingenting. De har inte läst dokument från Vatikanen, de har inte deltagit i katolska gudstjänster, de har inte läst katolska teologer eller ens vetat särskilt mycket om kyrkans uppbyggnad eller beslutsprocesser. Den som inser att kännedom och kunskap brister kan t.ex. läsa kulturtidskriften Signum som idag ges ut av Newmaninstitutet. En publikation med synnerligen brett register! På nätet finns en hel del att läsa, ännu bättre är naturligtvis att prenumerera.

Från England (UK) kommer en utmärkt katolsk veckotidning: The Tablet. Även där finns en hel del att hämta från hemsidan.Tidningen är dyr att prenumerera på i Sverige. Själv har jag tur, en god vän prenumererar och låter mig få tidningarna när han har läst dem. Då kan jag ibland känna ren avundsjuka eftersom Svenska kyrkan inte har någon motsvarighet.

Catholic News Agency kan vara värt att undersöka en smula för att få en ingång till vad som rör sig i den katolska världen. Ett fristående nyhetsbrev, National Catholic Reporter, som är gratis att prenumera på erbjuder också intressanta perspektiv från katolska kyrkan i USA, men ger även synpunkter på Vatikanen med mera. Prenumerationen görs direkt till höger på sidan i en liten gul rektangel...

Anglikanerna har en världsvid gemenskap i Anglican Communion. Hälsa gärna på där för att få veta mer. Engelska kyrkan är med i den världsvida anglikanska gemenskapen. Deras hemsida kan väcka intresse för att veta mer. Ett sätt kan vara att besöka Anglican Compass. På hemsidan om man skrollar ner en aning kan man prenumerera på ett "nyhetsbrev" som ger spännande introduktioner till sådant som kan vara aktuellt under kyrkoåret. Undersök gärna!

Efter detta lilla och minimala urval ur en mångtusenhövdad kör av sidor att besöka lutar jag åt att fler än jag (även vi i kyrkan) eftertänksamt borde sjunga en visa som (ibland dessvärre) varit aktuell för mig hela livet: 

Världen är så stor, så stor,

 Lasse, Lasse liten!

Större än du nånsin tror
Lasse, Lasse liten.

Där är hett och där är kallt,
     Lasse, Lasse liten!
Men Gud råder överallt,
     Lasse, Lasse liten!

Många mänskor leva där,
     Lasse, Lasse liten!
Lycklig den som Gud har kär,
     Lasse, Lasse liten.

När Guds ängel med dig går,
     Lasse, Lasse liten!
Ingen orm dig bita får,
     Lasse, Lasse liten.

Säg, var trives du nu mest,
     Lasse, Lasse liten?
Borta bra, men hemma bäst,
     Lasse, Lasse liten!