12 december 2023

12 Helgkortskalender 23

Julkortsnestorn framför andra är Jenny Nyström (1854-1946). Kalmar läns museum har en egen Nyström-utställning där det även finns en video att bese. Här ett antikvariat som säljer Jenny Nyströms kort. Ja, hennes otroliga kortproduktion gäller inte bara julkort utan mängder av påskkort, gratulationskort och hälsningar för andra ändamål. Tusentals bilder och illustrationer har hon målat och ritat. De allra flesta har verkligen hög konstnärlig kvalité, så självklart har även hennes kort hög status som samlarobjekt. Till och med de massproducerade julkorten är eftertraktade. 

Nyfikenhet och förväntan andas denna bild. Spänningen är påtaglig hos de 4 barnen som kikar på en förälder som lägger sista handen vid granens utsmyckning och tänder ljusen. Kortets detaljrikedom är imponerande, se bara på bältesspännet, de korvade strumporna eller hur kläderna faller, hur de veckar sig naturligt. Många kulörer med fina nyanser, gult, rosa, blått, rött och grått.

Ett sätt att bedöma julkort är att avgöra om bilden skulle pryda sin plats på en vägg i det egna hemmet. Vad gäller Jenny Nyströms julbild här råder absolut ingen tvekan, den skulle åka upp direkt!

Kortet sändes 22 december 1905 till Elma Eriksson i Åmots Bruk. Den som har lust att veta något om postregler, vykort och posthistoria kan läsa mera här