12 juni 2021

Församlingsråden båtar föga

Församlingsrådet i Mikaels församling i Örebro har skrivit en insändare i Kyrkans tidning om det märkliga med nomineringsförfarande i församlingarna till församlingsråden när man inte tar hänsyn till dessa förslag utan ledamöter sedan ändå fördelas proportionellt mellan nomineringsgrupperna!

Församlingsrådet kunde dessutom lyft frågan om vilken uppgift ett församlingsråd har när man knappast fått någon uppgift på delegation! En samtalsklubb vars uppgifter är så begränsade att man då funderar på om förekomsten av råden är ett sätt att hålla kloka och insiktsfulla medlemmar i råden sysselsatta med sammanträden som båtar föga, inte har någon större betydelse. Då blir de till mindre besvär för dem som behållit makten i pastoratets centrala förvaltning, ett slags Kyrkans hus på det lokala planet som allt ska bestämma och bestyra.

Tala om demokrati i kyrkan när församlingarna för det mesta får finna sig i vad som kommer ovan ifrån, dvs inte för kyrkans Herre, utan från administrationen och kyrkorådet...